Ve Skotsku budou Angličané zřejmě platit za vysokou školu 6000 liber ročně, Češi budou mít asi dál studium zadarmo

16. 12. 2010

Studenti na skotských univerzitách z Anglie, z Walesu a ze Severního Irska budou zřejmě platit od r. 2012 roční univerzitní školné ve výši 6000 liber, poté, co londýnský parlament minulý týden schválil pro anglické vysoké školy roční univerzitní školné ve výši 9000 liber, což vyvolalo mezi anglickými studenty zuřivost a násilné protesty.

Skotsko nezavede školné pro skotské studenty. Skotská vláda ale uvažuje o zavedení speciální daně pro absolventy vysokých škol. Ve čtvrtek skotská vláda publikuje návrh různých alternativ, jak vyřešit financování skotských vysokých škol, které se nyní octly pod tlakem škrtů londýnské vlády.

Stejný "platební režim" jako skotští studenti bude ve Skotsku i nadále platit pro studenty z členských zemí Evropské unie, tedy i pro české občany. Evropská unie má totiž zákon, že studenti z členských zemí EU musejí mít možnost studovat v dané zemi za těchž finančních podmínek jako studenti z dané země. Tento zákon ale neplatí pro vnitrostátní regiony.

Skotský ministr školství Mike Russell se obává, že zavedení školného ve výši 9000 liber ročně v Anglii by mohlo vést k vlně "studentských uprchlíků", prchajících z Anglie do Skotska před univerzitním školným. Tomu chce zabránit.

Skotská vláda zastává názor, že hlavním poskytovatelem vzdělání by měl být i nadále stát. Lidé by měli mít přístup ke vzdělání podle svých schopností, nikoliv podle toho, zda jsou schopni za ně zaplatit. Mike Russell však varuje, že bude možná skotská vláda nucena v důsledku omezení rozpočtů vysokých škol zavést pro absolventy univerzit zvláštní "univerzitní daň". Uvedl, že finanční situace skotských univerzit po londýnských škrtech je vážná.

Likvidační politika londýnské vlády vůči britským univerzitám povede zřejmě k tomu, že studenti po tisících budou emigrovat na vysoké školy v západní Evropě, kde se neplatí absurdně vysoké univerzitní školné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010