Nějak brzy smrdí žumpy

16. 12. 2010 / Pavel Čámský

Vláda se sotva ohřála a ještě ani pořádně nerozjela všemi (toužebně?) očekávané ekonomické restrikce, nazvané panem Nečasem vzletně rozpočtovou odpovědností -- a už se z jejích útrob linou divné pachy. Možná to bude i jakousi "manažerskou neschopností" sestavit nejen (všeho) schopný vládní tým, ale najmenovat do něho lidi, kteří dokáží aspoň budit dojem poctivosti.

Abychom si rozuměli, naší "politické elitě" samozřejmě v žádném případě nejde o to, aby se netunelovalo a nekradlo (jak se mají partaje uživit, že?), ale o to, aby se o tom veřejně nevědělo, nebo aspoň nemluvilo. Vždyť přeci jedním z pilířů "nové" garnitury je boj proti korupci.

Začal s tím pan John, který nejdřív vyhlásil válku dinosaurům, aby se s nimi následně spojil. Asi vidina křesla ministra vnitra byla příliš lákavá a pan John tak učil "drobný ústupek" svým zásadám a nechal se, samozřejmě v zájmu dobré věci, jen tak maličko zkorumpovat. Ostatně existence strany VV od samého počátku takové chování naznačovala.

Pan Drobil na postu ministra životního prostředí působil od samého počátku poněkud kuriózně -- coby ten, který i podle svých vlastních slov "dýchal za průmysl". Asi nikdo nečekal, že ochrana přírody vedená takovým člověkem, bude mít zrovna ustláno na růžích. Ale že pan Drobil bude až tak nešikovný a neopatrný, že se při ochraně korupčních metod dopustí tak fatálních omylů, že si o tom nyní cvrlikají vrabci na střeše, to by jeden neřekl....

Aby toho nebylo dost, "chytře" si vlezl do pasti i pan "Čistý" Nečas. Asi i on má krátkou paměť, když už zapomněl, jak před lety koketoval s jistým silovým ministerstvem slovy, že se buď na něm "udělá, nebo...". No, jak to dopadlo, víme. Ministerské křeslo tehdy "po zralé úvaze" odmítl. Nyní, coby krizový manažer, "zachraňuje" hned dva molochy -- ODS a ještě k tomu (náš) stát. Na to má zřejmě "po zralé úvaze" schopností dost. Ale mně se nějak zdá, že se jak na postu předsedy ODS, tak i na postu premiéra spíš "po....".

Neobávejme se však, že by nějaké policejní "šetření" něco odhalilo. A případné drobky by pak stejně smetl ze stolu každý (nezávislý) soud. V tomhle směru u nás věci fungují už desítky let spolehlivě. Ale lidé přeci jen se opět utvrdí, jak to s nimi naše "elita" myslí dobře.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010