Channel Four News:

Britské státní zdravotnictví pod tlakem farmaceutických společností plýtvá obrovské peníze na drahou verzi umělého inzulínu

16. 12. 2010

Společné šetření televizního zpravodajství Channel Four News a odborného časopisu British Medical Journal zjistilo, že navzdory doporučení vládního úřadu pro používání léčiv (NICE), používá britské státní zdravotnictví na nátlak farmaceutických společností pro diabetiky syntetický inzulín, který je daleko dražší než tradiční inzulin, ale drobné výhody které má (rychlejší míra absorpce) zdaleka neospravedlňují desítky milion liber, o něž je tato nová verze inzulínu dražší.

Jakápak verze inzulínu se asi užívá v České republice?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na výše vznesenou otázkou odpovídá lékař Petr Wagner:

Inzulin lze za lék snad považovat u diabetu prvního typu - nedostatku inzulínu. U diabetu druhého typu, který je zmiňován v článku, lékem rozhodně není. Snad v některých případech ho lze považovat za prostředek kontroly hladiny glukozy. Vstup glukozy do buněk závislý na insulinu se týká jenom některých tkání. Naopak inzulin je nejsilnější anabolický hormon. U DM II je naopak nadbytek inzulinu a většina komplikací s touto nemocí spojená je spůsobena tímto. Cukr sám o sobě není jed, i když jeho nadbytek způsobuje také komplikace. Inzulín ovšem aktivuje metabolické dráhy, které spolehlivě ke komplikacím vedou. Proto je v Čechách je snaha se u DM II typu inzulínu vyhýbat zcela a volit jiné metody léčby. Nutnost sáhnout po inzulinu u diabetiků druhého typu je z metabolického hlediska terapeutické selhání. Sice snížím glukozu, ale napáchám daleko větší škody na zbytku metabolismu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010