Najit si lepšího chlapa

16. 12. 2010

Jsem muž a chtěl bych reagovat na článek "O matkách, které zůstanou bez partnerů", píše čtenář Josef Hejnák.

V Indii je rozvodovost 3%. V Evropě, potažmo i ČR kolem 50-60%.

V Indii jsou domlouvané svazky, většinou vybírá rodina nevěstu svému synovi, když nastane čas. V okruhu známých, nebo inzerátem, ze stejné společenské třídy, protože rodiče chtějí , aby jejich dítě bylo šťastné, vybírají mu toho nejlepšího partnera pro život a používají k tomu všechny svoje životní zkušenosti. Mladý pár se pak vezme a ví, že toto je jeho muž/žena a nepochybuje se o tom. Úspěšnost takovýchto manželství je skoro 97 %.

V Evropě je pod vlivem historie, reklamy a kinematografie ve zvyku, aby si partnera pro život hledal člověk sám, mladý člověk bez životních zkušeností, takže to zkouší spíše pocity, zamilovaností a podobně. Úspěšnost evropské varianty je pouze 40%. A to v rozvodových statistikách nejsou ti, co se pro jistotu ani nevezmou a žijí na hromádce.

Proto mě jako Evropana v Indii hrozně zajímalo, jak se v Indii řeší manželské kolize. Co když chlap pije, je nevěrný, nebo nenosí domů peníze. (Snad jsem vyjmenoval nejčastější důvody rozvodu.)

Odpověď ženy ze středostavovské rodiny z Mumbaje mi v té chvíli vyrazila dech. Je to selhání té ženy a je na té ženě, aby rodinný život byl na tolik v pohodě, že muž neutíká k pití, jiným ženám či se stará o rodinu a ne neprohrává výplatu na automatech. V Indii je to odpovědnost té ženy, je to její životní poslání v tomto nezklamat a udržet si manžela po celý život. Primární odpovědnost ženy. Jenom dodávám, že v Indii rozvod pro ženu znamená katastrofu a leckdy i skončit jako žebračka na ulici.

V Evropě je to jiné, manžel není tak ideální jako ten "idol" v televizi? Nebo byl mi manžel nevěrný? I když jsem četla, X článků že mužská sexualita je jiná než ženská, ale mě se dotklo, že mi byl nevěrný a šup a rozvod.

Já se nedal a pokračoval ve vyzvídání indické ženy dál. Co když je manžel opravdu nesnesitelný a i když žena dělá, co mu na očích vidí, přesto se nedá život s ním snést? V tomto okamžiku nastupuje rodina. Rodiče vybrali a domluvili sňatek a je jejich zodpovědnost, když v něm něco závažného nefunguje. Aby to dali do pořádku.

Závěr historický

Nejsem naivní a vím, že celým evropským uměním 19 století se ozývala kritika doté doby i v Evropě normálních domlouvaných svazků. Za všechny snad zmiňme jen Maryšu bratří Mrštíků.

Závěr obchodnický

Ale položme otázku jinak, pokud byste si chtěli třeba koupit auto na celý život, koupili byste si jej od výrobce, jenž má 60% zmetkovost nebo 3%?

Závěr pro Martinu

Peníze Martině pomohou v okamžité životní situaci, ale jediné dlouhodobé řešení je "aby si opravdu našla dobrého chlapa". A aby, až s tím novým chlapem nastanou problémy, aby měla tolik trpělivosti s partnerem a vzájemného pochopení, že zapomene, že existuje rozvod a místo toho problémy, které život přináší, překonala, sním společně. A aby nenarazila na někoho z těch 3 procent, se kterými se rozvádí ženy i v Indii. (Nesouhlasné emaily rozvedených čtenářek možno zaslat na Josef zavináč hejnak.cz, rád si přečtu jak my chlapi jsme hrozný :-)

Závěr o Britských listech

Je vidět, že tím jak masmédia v ČR jsou nefunkční se zapnutou autocenzurou a neinformují o hlavních názorových proudech ve společnosti, nabírají blisty a ostatní otevřen zdroje na síle. Bylo by skvělé, kdyby přišel den a blisty začaly vycházet i v papírové podobě, pro ty, co internet nemají. Co já jsem se doslechl z druhé ruky, je, že česká rozvědka vyhodnotila blisty jako nejpravdivější zdroj informací v ČR!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010