USA údajně usilují o vybudování letecké základny v Severní Africe

16. 12. 2010

Pařížský web Intelligence Online informoval o tom, Spojené státy údajně mají zájem vybudovat vojenskou základnu v "severoafrické zemi", což zřejmě naznačuje, že v tomto regionu chtějí rozšířit "protiteroristické operace". Zpráva hovoří o tom, že projekt v danou chvíli sice postrádá autorizaci a financování, to však neznamená, že k vybudování základny nedojde.

Z minulosti je známo, že američtí vojenští plánovači měli zájem vybudovat leteckou základnu v pouštní oblasti, a zaměřili se především na alžírský Tamanrasset, který leží hluboko v saharské poušti.

V roce 2008 USA zřídily speciální štáb Africa Command dohlížející na operace na kontinentě, který se stává strategicky důležitou ropnou oblastí. Dosud však AFRICOM nenašel africký stát ochotný poskytnout území pro sídlo zmíněného štábního tělesa. To proto dosud úřaduje z německého Stuttgartu.

Tamaransset je alžírskou "protiteroristickou" základnou. Nedávno zveřejněné materiály WikiLeaks ukazují, že se alžírský režim po 11. září stal důležitým americkým spojencem. (Materiály mezinárodních lidskoprávních organizací na tuto skutečnost upozorňují už léta. V Alžírsku se mj. nacházejí tajné podzemní objekty, v nichž dochází k mučení unesených osob, jež USA označují jako "podezřelé z terorismu" - pozn. red.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010