Protest před Ministerstvem průmyslu a obchodu

Proč odmítá vláda zdaňovat finanční operace?

16. 12. 2010

tisková zpráva ProAlt

Iniciativa ProAlt ve spolupráci s dalšími aktivisty připravila protestní happening před Ministerstvem průmyslu a obchodu, oddělním zahraničního obchodu. Akce se uskuteční ve čtvrtek 16. 12. od 12.00 v ul. Politických vězňů 20, Praha 1. Protest je namířen proti politice vlády ČR, která odmítá jakékoli zdanění finančních operací, ačkoli stály na počátku současné ekonomické krize, a která rovněž neplní závazky rozvojové spolupráce.

Již v roce 1972 ekonom James Tobin navrhl zdanění mezinárodních měnových transakcí malou daní, která přispěje k udržení ekonomické stability. Tato tzv. Tobinova daň znevýhodní krátkodobé spekulativní měnové obchody, při kterých se přesouvají velké částky kvůli minimálním cenovým rozdílům.

"Přibližně 98 % mezinárodního obchodu představují finanční transakce, pohyb zboží pak pouhá dvě procenta," uvádí mluvčí iniciativy ProAlt Jana Glivická. "I minimální sazba Tobinovy daně by tak byla pro státní rozpočty přínosem a brzdila by spekulace v ťglobálním kasinuŤ, jež otřásají i reálnou ekonomikou, zaměstnaností a mzdami."

ProAlt požaduje zavedení Tobinovy daně a její využití pro financování rozvojové spolupráce. Odmítá přístup Nečasovy vlády, která (na rozdíl i od představitelů řady jiných států EU) vystupuje proti Tobinově dani. Požadujeme též navýšení české rozvojové pomoci na úroveň závazků, které ČR přijala v rámci OSN a EU, a odpuštění všech nelegitimních dluhů rozvojových zemí.

www.proalt.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010