O švédském odvolání proti Assangovu propuštění se bude rozhodovat ve čtvrtek

15. 12. 2010

  • Švédská prokurátorka Gemma Lindfield požaduje, aby byl Julian Assange držen ve vězení až do doby, kdy se rozhodne o jeho deportaci do Švédska, navzdory tomu, že celebrity nabídly za jeho propuštění kauci ve výši 240 000 liber. Assangův právník Mark Stephens vyjádřil podivení, proč si švédská prokurátorka přeje, aby Assange strávil Vánoce ve vězení, odkdy má charakteristické vlastnosti Dickensova Scrooge? O švédském odvolání proti Assangově propuštění na kauci se bude rozhodovat u Nejvyššího soudu v Londýně ve čtvrtek. Lindfieldové nestačí, že podle podmínek kauce se musí Assange zdržovat v rezidenci svého stoupence v Suffolku, má mít na ruce elektronický bezpečnostní náramek a musí se každý den hlásit na policii.
  • Slavný právník Geoffrey Robertson svými výroky naznačil, jak se zřejmě bude argumentovat, až se začne u soudu jednat o Assangově deportaci. Upozornil, že údajné obavy, že by Assange mohl zmizet, jsou nesmyslné, protože jeho tvář je teď globálně známá. Zdůraznil, že švédské obvinění neobsahuje tvrzení, že by Assange při sexu použil násilí, nebo ženy, které proti němu vznášejí obvinění, jakkoliv zranil. Jedno tvrzení, že souložil s jednou ženou, zatímco spala, není podle anglického zákona vůbec trestným činem.
  • Není vyloučeno, že bude Assange dnes jmenován týdeníkem Time osobností roku 2010. Zvítězil v průzkumu čtenářů tohoto časopisu. Avšak názory čtenářů týdeníku Time nejsou v Americe reprezentativní. Z průzkumu deníku Washington Post vyplývá, že téměř 60 procent Američanů zastává názor, že by Assange měl být za prozrazení amerických diplomatických depeší trestně stíhán. Podle Američanů Assange "poškodil veřejný zájem"!
  • Skupina Anonymous shodila z internetu stránky švédské prokuratury jen několik okamžiků poté, co úřad oznámil že se chce odvolat proti rozhodnutí britského soudce propustit Juliana Assangeho na kauci.
  • Doména wikileaks.org od pátku zase funguje, týden poté, co ji zrušil kalifornský poskytovatel internetových službe Everydns. Avšak internetová bezpečnostní firma Spamhaus v úterý varovala, že nová verze tohoto serveru může být nakažená viry od "ruských počítačových kriminálníků". Wikileaks.org totiž přesunuje uživatele na mirror mirror.wikileaks.info, který používá IP adresu ruské firmy Webalta. Wikileaks protestuje, že se toto obvinění nijak nezakládá na pravdě.
  • Přibližně 2000 serverů, včetně Britských listů, po celém světě funguje jako mirrory serveru wikileaks.org. Skupina Anonymous začíná přiznávat, že její útoky DDOS začínají být neefektivní a debatuje o nových způsobech jak pomáhat Wikileaks. Chce zveřejnit "nejdůležitější, nejméně známé americké diplomatické depeše z Wikileaks a rozšířit je po celém internetu."

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010