Americké diplomatické depeše na Wikileaks:

Britské protidrogové operace v Ghaně "maří korupce"

15. 12. 2010

Britská operace, jejímž cílem je zastavit šíření kokainu přes Ghanu, je ochromena korupcí. Místní policie, která má bojovat proti narkotikům, sabotuje drahé detekční zařízení a dává informace pašerákům, aby se vyhnuli odhalení policií, konstatuje se v důvěrných amerických diplomatických depeších.

Ghanský prezident John Atta Mills se dokonce natolik obával, že jeho vlastní doprovod by mohl pašovat drogy přes jeho prezidentský salonem na letiští v Akkře, že v listopadu 2009 požádal vysokého britského celníka, aby jej v soukromí svého salńku osobně prověřil,

Tato žádost ukazuje, že bilaterální operace, jejímž cílem mělo být zabránit pašování drog z jižní Afriky do Británie v masovém měřítku, naprosto selhává.

Podle amerických diplomatických depeší ghanská policejní jednotka, která má bojovat proti narkotikům a která spolupracuje s britskou policií aktivně pomáhala pašerákům; telefonoval jim, kdy cestovat, aby se vyhnuli odhalení; sabotovala sofistikované zařízení na detekci narkotik a posílala na letišti cestující k letadlům prostřednictvím salonku pro VIP, kde se neprovádějí bezpečnostní prohlídky, i když bylo známo, že cestující pašují drogy.

Podrobnosti v angličtině

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010