Wikileaks: Spojené státy záměrně vyvolávají rivalitu mezi západoevropskými politiky

14. 12. 2010

Skutečnost, že francouzský prezident Sarkozy, německá kancléřka Merkelová a další západoevropští politikové spolu navzájem soupeří, umožňuje americké vládě vyvolávat mezi nimi žárlivost. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, zveřejněných serverem Wikileaks.

V listopadu 2007 pozval americký prezident George W. Bush na svůj texaský ranč Angelu Merkelovou s manželem.

Před tou návštěvou američtí diplomaté chladně hodnotili, jaký z ní poplyne pro americkou vládu prospěch: "Merkelová soutěží s dynamičtějším francouzským prezidentem Sarkozym o pozornost na mezinárodním jevišti," píše se v americké diplomatické depeši, odeslané z amerického velvyslanectví v Berlíně. Sarkozyho návštěva ve Washingtonu a jeho projev v Kongresu dva dny před příletem Merkelové do Ameriky německé kancléřce neunikly. Její návštěva na Bushově ranči v Texaxu bude pro ni příležitostí, aby se prezentovala jako nejdůležitější evropská politička. Bylo by ovšem možné z té návštěvy vytlouci určitý kapitál, praví se v americké diplomatické depeši. Bush by mohl například za tu návštěvu vyžadovat od Merkelové pokrok v určitých klíčových otázkách, například, aby Německo vyslalo své vojáky do Afghánistánu.

Z americké diplomatické depeše, zabývající se návštěvou Merkelové na Bushově texaském ranči, vyplývá, jak Amerika manipuluje Evropu. Evropští politikové už nejsou ve Spojených státech bráni příliš vážně. Jsou považováni za politické trpaslíky, právě proto, že umožňuje Americe, aby mezi nimi tak lehce vyvolávala řevnivost.

Zejména intenzivně usiluje o vliv v Americe francouzský prezident Sarkozy. V americké diplomatické depeši před Sarkozyho první oficiální návštěvou ve Washingtonu r. 2007 se praví: "Známým přívlastkem francouzského prezidenta je 'Američan Sarkozy'. Spojené státy jsou jedinou zemí, o níž se Sarkozy zmínil ve svém projevu po svém volebním vítězství." Když Paříž v červenci 2008 navštívil prezidentský kandidát Barack Obama, Sarkozy rychle změnil svůj program jen proto, aby mohl vystoupit na tiskové konferenci společně s Obamou.

Obdobným způsobem usiloval o intenzivní vazby na Washington britský premiér Gordon Brown, i když nechtěl vypadat jako pudlík Ameriky, což bylo přízvisko Tonyho Blaira. Evropané prostě pořád něco od Wasghintonu chtějí - a proto se Amerika dívá na Evropu spatra. Obamova vláda proto může sebvědomě ignorovat přání Evropy, anebo vytvářet mezi evropskými politiky proti sobě rivalitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010