Výstřižek z tisku

13. 12. 2010 / Alex Koenigsmark

"Velmi štědře se ke svým zaměstnancům zachovala společnost IZIP, která spravuje elektronické zdravotní knížky. Loni totiž vyplatila svým devíti zaměstnancům 59 miliónů korun. Každý z nich si tak vydělal průměrně 546 tisíc korun měsíčně, a to převážně z peněz pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)."

Zprávu přinesla čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na výroční zprávu společnosti. Paradoxem je, že zmiňovaných devět zaměstnanců dostávalo takovéto částky i přesto, že projekt elektronických zdravotních knížek nefunguje tak, jak by měl. Zdravotní údaje o pacientech totiž sdílí přes internet jen minimum lékařů. Navíc měla firma po odečtení platů zisk jen pět miliónů.

"Je to velmi nadprůměrné odměňování, i když pro mě je důležitější, aby služba začala přinášet úspory. Teď je evidentní, že systém nefunguje. Ordinace aktivně nespolupracují," řekl šéf správní rady VZP a poslanec ODS Marek Šnajdr, někdejší náměstek ministra zdravotnictví, který naznačil, že pojišťovna by IZIP mohla začít dávat méně peněz než dosud."

Citát Lidových novin. No comment. A vlastně ano: jaké odměny asi pobírají členové správní rady a komu IZIP patří? Majitelé se jmenují Cabrnoch, Ouzký a Hronek. Milan Cabrnoch je europoslanec za ODS, Miroslav Ouzký je také europoslanec za ODS a Pavel Hronek je podnikatel. No comment.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010