Wikileaks: Americká vláda lobbovala v Moskvě jménem firem VISA a MASTERCARD

8. 12. 2010

Americká vláda letos lobbovala v Rusku jménem soukromých podniků VISA a MASTERCARD ve snaze zajistit, aby tyto americké firmy nepřišly v důsledku nového zákona v Rusku o podstatnou část svých příjmů. Vyplývá to z americké diplomatické depeše, kterou ve středu odpoledne vydal server Wikileaks.

Obě firmy v minulých dnech zrušily převod peněz od dárců serveru Wikileaks ůdajně prý proto, že Wikileaks jednání "protizákonně". Obě firmy se také staly terčem hackerů a internetové stránky podniku Mastercard jsou mimo provoz.

Diplomatická depeše, datovaná 1. února 2010, konstatuje, že Obamova vláda lobbovala jménem obou finančních firem u vysokých ruských činitelů. Moskva totiž letos zveřejnila plány vytvořit nový celostátní systém plateb kartami, v jehož rámci přijdou firmy Visa a Mastercard o podstatné části svých příjmů.

Systém má být provozován konsorciem ruských bank, které budou také vybírat poplatky, odhadem 4 miliardy dolarů ročně, tvrdí se v diplomatické depeši. Má být také zakázáno posílat data o platbách do zahraničí - což je další rána americkým bankovním společnostem.

Matthias Mitman, americký diplomat na velvyslanectví v Moskvě, doporučuje ve své depeši, aby prezident Obama ve věci obou finančních firem lobboval ruské představitele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010