Wikileaks: Saúdská Arábie navrhla vytvoření arabské armády, která by provedla invazi do Libanonu

8. 12. 2010

Saúdský ministr zahraničí chtěl, aby Spojené státy, NATO a OSN podpořily ofenzívu, která by ukončila Íránem podporované obležení libanonské vlády organizací Hizbollah

Saúdská Arábie před dvěma lety navrhla vytvoření arabské armády, kterou by podpořila námořní a letecká moc Spojených států a NATO. Tato armáda by vojensky intervenovala v Libanonu a zničila by organizaci Hizbollah, kterou podporuje Írán. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks.

Realizací takovéhoto plánu by vznikla nepřímá válka mezi Spojenými státy a jejich spojenci proti Íránu, vedená v jedné z nejnestabilnějších částí světa.

Saúdskoarabský plán nebyl realizován, ale odráží znepokojení Saúdské Arábie - stejně jako Spojených států - nad rostoucím íránským vlivem v Libanonu a jinde na Blízkém východě.

Návrh přednesl saúdskoarabský ministr zahraničí princ Saúd al-Faisal americkému mimořádnému poradci pro Irák Davida Satterfieldovi. Spojené státy reagovaly tím, že vyjádřily skepsi o tom, zda by byl takový vojenský plán realizovatelný.

Znamenalo by to, že by se americké jednotky musely vrátit do Libanonu téměř třicet let poté, co odtamtud uprchly r. 1983 po sebevražedných atentátech na americká kasárna v Bejrútu, při nichž zahynulo 299 amerického a francouzského personálu.

V americké depeši označené "tajná" zdůraznil Faisal, že je zapotřebí zorganizovat "bezpečnostní reakci" na vojenské obléhání libanonské vlády organizací Hizbollah, tedy šiitskými bojůvkami podporovanými Íránem a do menší míry i Sýrií.

V americké depeši se praví: "Konkrétně argumentuje Saúdská Arábie, aby byla vytvořena 'arabská armáda'na vytvoření a udržování pořádku v Bejrútu a kolem něj."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010