Zákon senátora Kubery

8. 12. 2010 / Petr Jánský

Dříve si každý zametal před vlastním prahem. Zanadával si u toho, že proč má robotovat na panském, když chodník není jeho, nebo jak má uklízet, když v 6 jde do práce a v 7 začne sněžit, ale vždycky se to vyřešilo. A najednou bác! Chytrá hlava ODS přišla s nápadem, že chodníky budou uklízet obce.

A už jsme se klouzali, a už jsme padali, a už jsme jeli. Ne všude, některé obce stíhají. Ale podle TV zpráv hodně měst a obcí rezignovalo. Prostě se pojistily na odpovědnost za škodu a chodníky neuklízí. Občane zlom si nohu, dostaneš peníze. Zvláště Praha nese kalamitu těžce. Nové koště na radnici zatím dobře nemete. Je s podivem, že nedokážeme do úklidu zapojit ty stovky nezaměstnaných, kteří si chodí pro podporu.

Za Rakouska-Uherska byl systém nejlepší. Za odklizení sněhu a údržbu okolí poskytoval císař pán a obec slevu na majetkové dani (dnes daň z nemovitosti). Za první republiky uklízeli domovníci, kteří to měli nařízeno od pana domácího. Za komunistů domovníky zrušili. Domy byly v tzv. socialistickém vlastnictví. To sice nebylo žádné vlastnictví, ale lidi se dokázali domluvit a sníh odházeli, listí pohrabali, ba i růže vysadili a skalku osázeli.

Za českého kapitalismu se vztah občan versus obec tržně proměnil natolik, že si obec nechá za vše platit, že občana ždímá, kde může. Stavíte lešení? Plaťte! Přivezou vám písek? Plaťte! Chcete parkovat? Plaťte! Najednou už váš práh není vaším prahem a rodné město není vaším městem. To odcizení přes úřady každý cítí. Není divu, že pak občan řekne: Tak mi s tím chodníkem vlezte na záda! A zatleská Kuberovi, který ho zprostil oné roboty na panském.

Ano, tak daleko jsme to dopracovali s Klausovo neviditelnou rukou, tak hluboko jsme klesli. Bude třeba moc a moc snahy, pochopení a vzájemné úcty, aby se život v obcích vrátil do normálních kolejí. Aby lidé opět nalezli cestu k sobě a ke svým domovům. Aby znovu vzali koště do ruky a zametli před vlastním prahem. K tomu opravdu žádný zákon nepotřebujeme.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010