BRITÁNIE:

Studenti Cambridgeské univerzity plánují na pondělí velké protesty

6. 12. 2010

Studenti Cambridgeské univerzity plánují na pondělí před budovou univerzitní rady masivní protesty, proti škrtům ve veřejném sektoru a proti plánům zvýšit univerzitní školné.

Protest se má konat poté, co studenti 11 dní okupovali jednu z univerzitních budov. Organizátoři informují, že protest vyplyne z nedělní schůze univerzitního valného shromáždění, jehož se účastní školáci, univerzitní studenti, univerzitní učitelé, odboráři a obyvatelé města Cambridge.

Rosie Gaynorová, studentka inženýrství na Peterhouse College, uvedla: "Tím, že rektor Cambridgeské univerzity odmítl vyjednávat s naší okupační stávkou či učinit veřejné prohlášení proti univerzitním škrtům, postavil se proti studentům, učitelům a zaměstnancům této univerzity. Nejenže se rektor pokusil reagovat na nás mlčením, ale pokusil se nás také umlčet tím, že proti nám nechal vydat soudní příkaz. Budeme protestovat před univerzitní komorou, abychom rektoru připomněli, že i když na nás reaguje mlčením, naše kampaň neustále roste."

Vedení univerzity v Sheffieldu také získalo soudní příkaz proti tamějším studentům, kteří okupovali jednu univerzitní budovu.

V Bristolu se v neděli konala už čtvrtá demonstrace proti zvýšení univerzitního školného, účastnilo se jí asi 400 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.12. 2010