Šťastné a veselé, přátelé!

6. 12. 2010 / Miloslav Štěrba

V záplavě sněhu a ekonomických ukazatelů neutuchající hospodářské krize jste mohli přehlédnout povzbudivou informaci zpravodajství idnes.cz, čili „nejdůvěryhodnějšího českého zpravodajského portálu“, jak sami sebe prezentují. Má vánoční ráz a tudíž přispívá k všeobecnému pocitu radosti a štěstí každoročně připomínanému pro jeho zásadní vliv na maloobchodní obrat. A co vlastně nám portál sdělil? Už jen titulek článku! V něm, jak víme, se sděluje vždy to podstatné, proč byl další text sestaven. Prý „boříme mýtus sebevražedných Vánoc“.

V epoše reálného socialismu nás tehdejší administrativa informovala spíše o počtu sebevražd v zemích reálného kapitalismu. A pokud nějaká ta informace přece jen unikla, tak jsme s hrůzou zjistili, že počtem sebevražd vyniká tehdy sousední Maďarská republika. O Skandinávii, dnes vzývané jako vzor sociálních států, jsme také měli neradostné informace.Člověk tamní sebevrahy chápal, třeba už kvůli nesnesitelnosti dlouhého nočního období a z toho plynoucího alkoholismu jinak sportovně zdatné populace.

Co však mění podle idnes.cz naše představy o „nutnosti“ nárůstu počtu sebevražd v kontextu blažené velebnosti, duchovnosti a také rodinných svátků dle obecně uznaných vánočních priorit? Že by to byl paradoxně jen další důkaz o hanebném ateistickém smýšlení většiny spoluobčanů, jak nás nedávno taktně upozornil římský kormidelník? Jak je možné, že opuštění, nemocní, nezaměstnaní a nebydlící spoluobčané, které přece nutně musí ovlivnit „podzimní nevlídné počasí, ekonomické důvody a s tím související narůstající dluhy“ (opět cituji) odvážně prožívají s námi „šťastné a veselé“, a nesahají si při tom na život? Uvedený portál našel vysvětlení v odpovědi policejního psychologa Vladimíra Vosky: „Řada lidí o Vánocích své problémy neřeší kvůli dětem. K drastickému řešení se tak uchýlí až v novém roce“.

Z uvedených přehledů sebevražd v České republice vyplývá, že poslední měsíc v roce 2008 připravil o život 106 a loni 108 lidí. V lednu 2008 však 148 a loni dokonce 154. Znepokojující je navýšení počtu sebevražd: v roce 2009 to bylo 1743, o rok dříve 1562. Informační zdroj nám prozradil i důležitý poznatek, že „kvůli existenčním problémům si loni sáhlo na život 199 lidí, což je oproti 123 v roce 2008 nárůst cca 40 %“.

Ve své poslední vratimovské přednášce upozornil prof. Jan Keller na zmenšující se počet dětí u reprezentantů nejmladší věkové skupiny české populace. Na jejich mylné vidění světa, jestliže sami sebe považují za materiálně dobře situovaný segment populace. Z pohledu policejního psychologa, týkajícího se absence dětí v mladých rodinách, lze usoudit i další potenciální nebezpečí pro jejich budoucí „šťastné a veselé“.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.12. 2010