WIKILEAKS:

Šéf Anglické banky měl pochybnosti o britském premiéru Cameronovi

1. 12. 2010

Z diplomatických depeší vyplývá, že si Mervyn King, šéf ústřední Anglické banky, myslel, že nový konzervativní premiér David Cameron a jeho ministr financí George Osborne nemají dost zkušeností na to, aby dokázali zvládnout britský deficit.

Guvernér Anglické banky Mervyn King soukromě kritizoval Davida Camerona a George Osborna za jejich nezkušenost, za to, že ve vnitřním kruhu svých spolupracovníků mají jen povrchní lidi i za to, že o důležitých otázkách veřejného zájmu uvažují jen potud, pokud to má dopad na voliče.

King žádal amerického velvyslance Louise Susmana, aby naléhal na Camerona i Osborna, aby vypracovali ještě před volbami konkrétní a podrobný plán jak odstranit britský státní deficit.

King varoval, že oba politikové spoléhají na příliš úzký kruh spolupracovníků a jde jim jen o to, aby byli zvoleni. Předpověděl také, že k hospodářskému oživení Británie dojde jen velmi pomalu, protože Británie neprošla ekonomickou restrukturalizací. Je zjevné, že Mervyn King přesvědčil čelné britské vládnoucí politiky, aby realizovali daleko dramatičtější program vládních škrtů, než o jakém politikové hovořili před volbami.

Z dnes zveřejněných amerických depeší také vyplývá:

  • Interní průzkum mezi konzervativními aktivisty zjistil, že George Osborne nemá u veřejnosti autoritu, protože má pištivý hlas. Proto hlavní projev o ekonomické krizi na konzervativním sjezdu v roce 2008 přednesl Cameron a ne Osborne.
  • Ministr obrany Liam Fox sdělil Američanům, že za jejich vlády bude Británie tvrdší vůči Pákistánu, protože na rozdíl od labouristů nezávisejí konzervativci na voličských hlasech od Pákistánců žijících v Británii.
  • Mervyn King se domnívá, že hospodářská krize povede v Evropě k politické integraci států. "Vedoucí představitelé v Německu a ve Francii si uvědomili, že měnová unie bez odpovídajícího politického svazku je chybou, která musí být napravena."

Šéf Anglické banky má zastávat naprosto nepolitické postavení, avšak z depeší je zjevné, že se Mervyn King tvrdě pletl do politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010