Ekonomické uživení v Británii "představuje hrozbu pro životní prostředí"

1. 12. 2010

Vytoužené ekonomické oživení ve Velké Británii může zastavit přechod k udržitelnějšímu životnímu stylu, informuje v úterý zveřejněná zpráva European Environment Agency (EEA). Růst populace, poptávka po větším počtu větších domů a nárůst automobilové dopravy představují hrozbu pro vodní zdroje a divokou přírodu.

Existuje také riziko, že povědomí veřejnosti o ekologických problémech eroduje, protože více lidí žije ve velkých sídlech a nemá "zkušenost s přírodním světem", varuje zpráva. A zmíněný trend se může nejsilněji projevit zejména v mladé generaci.

Britská analýza Ministerstva pro životní prostředí, potraviny a venkov také varuje, že rostoucí závislost Británie na zámořských dodavatelích spotřebního zboží bude dál způsobovat přemisťování emisí skleníkových plynů a dalších environmentálních dopadů britské spotřeby za hranice Británie.

Evropská zpráva konstatuje, že zdražování britského systému veřejné dopravy a stagnující ceny soukromé motorové dopravy vytvářejí tlak na zvýšené využití osobních automobilů, a že počet pasažérů v britské letecké dopravě za 30 let narostl čtyřnásobně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010