Blair diskutoval v Torontu s Hitchensem o náboženství a prohrál

27. 11. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair, nedávný konvertita ke katolicismu, debatoval před publikem 2700 osob v Torontu se známým americkým publicistou britského původu Christopherem Hitchensem o tom, zda je náboženství silou dobra nebo zla - a podle úsudku obecenstva prohrál. Kromě toho, jak bývá obvyklé v těchto dnech, Blair byl pronásledován skupinou demonstrantů, kteří požadovali, aby byl postaven před soud jako válečný zločinec.

Hitchens, čelný představitel hnutí "nových ateistů" a autor bestselleru God is not Great odsoudil náboženství jako pouhou směsici nadpřirozených nesmyslů, která během historie způsobila lidem obrovské utrpení. "Jakmile jednou přijmete, že existuje stvořitel a nějaký plán, stáváme se předmětem krutého experimentu," řekl Hitchens a vyvolal v sále smích, když přirovnal Boha "k takové božské Severní Koreji".

Blair naproti tomu argumentoval, že mnoho nábožensky založených lidí po celém světě dělá dobročinnou činnost. Tvrdit, že náboženství je jen čistý jed, je podle něho nepřesvědčivé. Blair označil náboženství za "pozitivní, pokrokový rámec, podle něhož máme možnost řídit své životy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010