Britská vláda varovala univerzity, aby nezaváděly maximální školné

26. 11. 2010

Konzervativní náměstek ministra školství pro univerzity David Willetts varoval, že britské univerzity si nemají představovat, že automaticky budou mít právo účtovat studentům plné školné 9000 liber ročně. Upozornil, že dosavadní státní univerzity budou čelit silné konkurenci od "nových soukromých škol".

Willetts usiluje o expanzi soukromých univerzit v Británii a naléhal na dosavadní univerzity, aby se začaly připravovat na jejich konkurenci seškrtáním svých nákladů.

Rektoři univerzit se obávají, že bez podstatného zvýšení univerzitního školného budou muset omezit počty studentů, protože britská vláda drasticky seškrtala státní rozpočet na univerzitní výuku.

Univerzity, které budou chtít účtovat studentům více než 6000 liber ročně, budou však muset přijmout vládou daný počet studentů z chudých rodin.

Britská vláda zároveň potvrdila, že program Aimhigher, jehož cílem bylo umožnit mladým lidem z chudších rodin dostat se na vysokou školu, bude od r. 2011 zrušen. Vláda chce, aby odpovědnost za získávání studentů z chudšího prostředí převzaly univerzity samy.

Aaron Porter, předseda Národního svazu studentstva, uvedl: "POkusy ztrojnásobit univerzitní školné, drasticky seškrtat rozpočet na školství, odebrat chudým studentům sociální podporu a zrušit program Aimhigher dokazuje, že tato vláda usiluje omezit přístup na vysoké školy jen pro úzkou elitu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010