Nesahejte nám na Josefa Švejka!

26. 11. 2010 / Miloslav Štěrba

Čtvrteční Hyde Park na ČT 24 nabídl divákům vojenského analytika Martina Kollera. Host Daniela Takáče byl pozván k aktuálnímu komentování vojenského konfliktu v Koreji. Pokud si člověk stačil číst otázky kladené prostřednictvím internetu musel nabýt dojmu, že většina tazatelů má v otázkách bezpečnosti názory až nebezpečně odlišné od uvedeného obhájce našeho armádního a zahraničně-politické kursu. Ať už šlo tazatelům o poťouchlé srovnání severokorejské a saudoarabské vládní dynastie, prodej dělostřeleckých systémů Gruzii pro následný noční přepad města Cchinvali v Jižní Osetii, nebo jen šrapnel výhrad k vojenským dobrodružstvím USA v posledních 60 letech.

Analytik Koller dokázal odpovědět i na dotaz, proč spojenci napadli bez souhlasu OSN Afghánistán s pocitem hrdosti a překvapivě pro nezaangažovaného diváka ČT 24. Jeho odpověď totiž zněla: "Vítěz může všechno. A naše demokracie je obsažena už v tom, že se náš divák může takhle ptát."

Děkuji pěkně. Jako občan o tento druh demokracie nestojím, dokonce ještě více pochybuji o zdravém rozumu českých analytiků vyvolených pro komentování ve veřejnoprávní televizi. Samozřejmě že netvrdím nic objevně nového. Všichni jsme už dávno poznali nesmyslnost zahájení války americkým ex-prezidentem, podporovaným od samého začátku britským premiérem.

Takže nás ani nepřekvapí pan Koller, když propaguje vedení války na Blízkém Východě, aby nás "tamní teroristé nezabíjeli u nás". Až stylově čistě pak ukončil program Hyde Parku dotaz, jak by se zachoval v tomto konfliktu Josef Švejk a koho by podporoval. Vojenský analytik v duchu své logiky odpověděl, že by se "také uchýlil ke komentování konfliktu". Nikoli pane Kollere. Dobrý voják Švejk nebyl hlupák..

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010