Policie zadržuje v londýnských ulicích tisíce studentů

24. 11. 2010

Londýnská policie zadržovala ve středu v podvečer v ulicích anglického hlavního města metodou tzv. "kettling" (uzavření do konvice) tisíce studentských demonstrantů, kteří se snaží prorazit policejním kordonem.

Terčem útoků demonstrantů se stalo jedno policejní vozidlo, v ulicích byly rozdělány ohně a ve Whitehallu se studenti střetli s policií.

Studenti protestují proti rozhodnutí britské vlády zvýšit univerzitní školné na 9000 liber ročně a zrušit státní financování univerzitní výuky mnoha oborů.

Na mnoha univerzitách došlo k okupaci budov. Okupována byla i slavná budova oxfordské Bodleian Library. Studenti také okupovali budovy na univerzitách v Royal Holloway, v Plymouthu, ve Warwicku, v Birminghamu, na London South Bank university, University College London, v Essexu a v Bristolu.

Po celé Británii se konaly protestní pochody a akce. V Manchesteru demonstrovalo 3000 studentů, obdobné počty studentů demonstrovaly v Liverpoolu a v Brightonu a 2000 studentů se účastnilo protestů v Bristolu. Žáci středních škol bojkotovali vyučování ve Winchesteru, v Cambridgi, v Leeds a v Londýně.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.11. 2010