Udivující svět přímé demokracie

24. 11. 2010 / Milan Valach

Udivující svět přímé demokracie a zaměstnaneckého vlastnictví, o nichž jsem psal v článku Sociální bouře, může každý zájemce blíže poznat po kliknutí na tyto odkazy: blíže viz k přímé demokracii teoretické analýzy a zdůvodnění ZDE a praktické zkušenosti z USA ZDE ).

K zaměstnaneckému vlastnictví podniků za mnohé viz například ZDE, k pozitivním ekologickým důsledkům této revoluční změny viz podrobně ZDE. S výjimkou posledního odkazu stačí tedy jen kliknout a číst, abychom zjistili, že přímá demokracie je něco zcela jiného, než stálé hlasování o všem a že zaměstnanecké vlastnictví je ve světě (také např. v Argentině a na mnoha jiných místech světa) velmi dobře a především dlouhodobě fungujícím.

Moralistní kritika současných poměrů, bez požadavku na zásadní změnu jejich podstaty a vlastní příčiny všech negativních jevů, je překvapivě, ale o to ne méně nebezpečná. Ve svém důsledku musí vést k požadavku na silnou moc, která si bude vynucovat ono "zmoralizování" soukromého vlastnictví. Ale proto, že to není prakticky možné, skončí tento pokus stejně, jako skončil v dějinách vždy: nějakou formou pokrytectví a diktatury. Jinak řečeno, moralizování, bez skutečné analýzy příčin negativních jevů, již mnohokrát v dějinách představovalo ideologické zdůvodnění fašismu. Ale o tom zase až někdy příště.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.11. 2010