Z Indie a Číny pochází spousta falešných léků

24. 11. 2010

Reaguji na článek pana Hejnáka, který se týká cen léků v Indii. Je pravdou, že velká část léků je v Indii (a také v Číně) podstatně levnější než v tuzemsku. I proto se mnoho léků dostupných v ČR i v celé Evropě vyrábí v těchto dvou zemích, v Evropě se jen zabalí a prodává pod různými obchodními názvy. Indické firmy mají také již svá přímá zastoupení i u nás (např. Cipla, Ranbaxy Cadila, Torrent Pharmaceuticals). Indické léky tedy běžně k dostání v České republice jsou - ať už od evropských prodejců generik nebo přímo od indických firem, napsal MUDr. Jan Vachek.

Na druhou stranu, z Indie a Číny pochází největší množství falšovaných léků (nejčastěji antibiotika, prostředky na potenci, ale také -- bohužel -- léky proti AIDS). Každoročně dochází vinou lékových falzifikátů k mnoha úmrtím pro toxické příměsi nebo neúčinnost. Jak může vypadat výroba těchto zázračně levných léků, je vidět např. ZDE.

Web www.india-server.com uvádí, že 20% léků prodávaných v Indii je falešných. I v ČR se prodává běžné antibiotikum (ofloxacin), jehož výrobce podle amerických úřadů falšoval výrobní dokumentaci.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.11. 2010