Facka v lese

24. 11. 2010 / Petr Jánský

Krásný den, ptáci zpívají, jdete na procházku do lesa. V tom vám zastoupí cestu soused a vrazí facku, až si sednete. Nikdo to neviděl, na doktora to není, jdete na policii. Ta se zasměje, potvrzení lékaře nemáte, škoda nevznikla. Doporučí vám, ať se obrátíte na komisi veřejného pořádku při obecním nebo městském úřadě.

Komise vás předvolá k jednání, kde se dozvíte, že jste pána nejprve slovně napadl, že jste mu nadával a vyhrožoval, pak i fyzicky zaútočil, a že on se musel bránit tím nejmírnějším způsobem. Tvrzení proti tvrzení, svědci nejsou, komise případ odloží.

Za měsíc vám přijde předvolání. V lepším případě ke stejné komisi, kde jste před měsícem neuspěl, v horším rovnou k soudu - pro trestný čin pomluvy. Dopustil jste se jí tím, že jste křivě obvinil bezúhonného občana a způsobil mu újmu na cti a právech, jakož i snížení společenského postavení, poškodil jeho dobrou pověst v zaměstnání, rodině atd., fantazii se meze nekladou. Zatímco vy na facku svědka nemáte, on má na pomluvu celou komisi a zápis. Případ je jasný, k facce, kterou veverky nenahrály, vám u soudu přidají podmínku, případně peněžitý trest.

Vážený pane ministře spravedlnosti, udělejte s tím něco. Paragrafem o pomluvě jste vyřadil ze hry všechny postižené, kteří proti útočníkovi nemají svědky. My nechceme dostávat po hubě a ještě prohrávat soudy.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.11. 2010