Nové modely klimatického systému mohou zvýšit očekávaný efekt skleníkových plynů

24. 11. 2010

Současné klimatické modely předpovídají výrazné oteplení v důsledku nárůstu koncentrace skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, v zemské atmosféře. Tyto modely se však navzájem velmi liší pokud jde o předpokládaný rozsah oteplení. Rozdíly vznikají především kvůli různým reprezentacím oblačnosti. Některé modely počítají s hustější průměrnou oblačností v oblastech s teplejším podnebím a zvýšeným albedem, které by předpovídané oteplení omezilo. Jiné však předpovídají naopak sníženou oblačnost posilující oteplování.

Výzkumníci z University of Hawaii Manoa (UHM) v článku pro Journal of Climate hodnotili globální modely klimatu z hlediska jejich simulace oblačnosti a předložili nový přístup, jak určit očekávanou vazbu oblačnosti na teplejší klima.

Hodnocené modely reprezentovaly skutečný vývoj oblačnosti ve známé a důležité východotichomořské oblasti velmi špatně; naopak nový model vytvořený výzkumnou skoupinou UHM byl mnohem realističtější. Podle tohoto modelu je však tendence oblačnosti slábnout a rozpouštět se mnohem silnější než podle kterémkoliv z těch, jež se dnes běžně používají.

Pokud je nový model oblačnosti pravdě blíže než modely stávající, znamená to, že globální klima je ve skutečnosti mnohem citlivější na působení skleníkových plynů, než se dosud předpokládalo, a globální změna klimatu bude mnohem výraznější než předpovídají existující prognózy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.11. 2010