Chyby Zdeňka Tůmy a TOP09

18. 11. 2010 / Petr Jánský

1. Slušný člověk s heslem Praha může být fér jasně vyhrál volby. Po volbách se však stáhl a v TV se objevil František Laudát. To nebyla chyba, to byla katastrofa. Ten ušlápnutý člověk rozhodně nereprezentoval vítěze. To byla prohra na první pohled. Navíc minulostí v ODS byl Laudát předem diskvalifikován. Tůma měl stát před kamerami od rána do večera a vyjednávání vést osobně.

2. Vzápětí na to, co Svoboda prosadil celkem slušná jména do rady, TOP09 přišla s prohlášením o propojení ODS s podnikatelskými kruhy. Proč to objevení Ameriky? O tom přece cvrlikali vrabci na střeše. To bylo dráždění hada bosou nohou. Jak se dnes říká, TOP 09 promarnila tu dobrou příležitost mlčet. Svoboda pak udělal několik testovacích narážek, Kalousek vyletěl a Tůma dokonce napsal Svobodovi dopis. Tady už pánové chyby jen vršili.

2. Nejsou důkazy, že koalice ODS-ČSSD byla upečená už před volbami. To bylo jen zbožné přání mafiánů. Po volbách se začínalo od nuly. Tůma měl v zádech vládní koalici a ministra financí, pro vyjednávání nesporná přednost. I kdyby indicie byly, měli je vítězové zpracovat jinak (viz bod 5) a ne kolem sebe kopat. Mylnou představou o předem rozdaných kartách se TOP 09 a Tůma porazili sami. Tenis se, pánové, hraje do posledního míčku.

3. Nabídku na rozhodující místo v radě měla TOP 09 přijmout. Nemyslím přímo Zdeňka Tůmu, to je pro vítěze opravdu nedůstojné, ale pan Laudát mohl těm spřízněným duším občas zkomplikovat život. Sem by se jeho neveselý obličej dobře hodil.

5. Pravda zvítězí, ale až bude umět to, co umí lež. Kdyby TOP09 intrikovala alespoň z poloviny jako trio Klaus-Nečas-Šťasný, pak byla ODS s ČSSD dávno rozeštvaná a jejich programy opět zcela nekompatibilní.

Inu, chybami se člověk učí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.11. 2010