POKUS O POLICEJNÍ STÁT (ZATÍM) NEVYŠEL

Scotland Yard si vynutil likvidaci serveru, který poskytoval právní poradenství studentům

17. 11. 2010

Britská policie si vynutila uzavření serveru Fitwatch, na němž byly zveřejněny právní informace na obranu účastníků londýnské demonstrace proti univerzitním škrtům. Byly zejména pro ty demonstranty, kteří se obávali, že by je policie mohla identifikovat na svých videozáznamech.

Jak uvedl deník Guardian, Fitwatch radil studentům, aby se zbavili oděvů, v nichž byli vyfotografováni či nafilmováni při demonstraci a změnili způsob, jak vypadají. Policie likvidaci serveru zdůvodnila tím, že prý byl "používán k trestné činnosti".

Policie se obrátila na poskytovatele internetových služeb, na němž byl provozován server Fitwatch s tím, že zmíněné instrukce nabádají pachatele "ke zničení důkazů" a že tím server spáchal trestný čin "bránění průchodu spravedlnosti". Policie požadovala, aby byl server vyřazen z činnosti "alespoň na rok."

Avšak v reakci na tento policejní zásah zakázané informace zveřejnilo okamžitě více než 78 dalších britských serverů. Chtějí tím demonstrovat, že policejní pokusy cenzurovat internet jsou marné. Informace, které se policii nelíbily, byly také zveřejněny na facebooku.

Na dotaz novinářů se policie odmítla vyjádřit, zda použije stejného postupu proti desítkám dalších serverů, které okamžitě zveřejnily tentýž materiál.

Správci serveru Fitwatch oznámili, že server zprovozní do 36 hodin a zřejmě na něm znovu zveřejní i text, který policie označila za kriminální.

Konzervativní deník Daily Telegraph způsobem, který připomíná zvyklosti z bolševického režimu, zahájil kampaň ve snaze identifikovat vyfotografované studentské demonstranty. Server Fitwatch zveřejnil informace pro studenty, jak se bránit, právě v reakci proti této kampani. Kritizoval Daily Telegraph za neodpovědnou bulvární kampaň udávání studentů a studentům doporučil, ať se zbaví oděvů, v nichž demonstrovali, vyhodí spreje a vymažou z mobilních telefonů fotografie a esemesky týkající se demonstrace.

Server Fitwatch také doporučil studentům, aby změnili vzhled, nechali si jinak nabarvit vlasy, nechali si narůst vousy a začali nosit brýle.

Server dodal: "Policie často používá psychického nátlaku. Tvrdí, že vás mají vyfotografovaného či nafilmovaného, a tak se jim prý máte přihlásit. Ať si vás ale najdou sami, když tvrdí, že vědí, kdo jste."

V Británii nejsou občanské průkazy.

Server Fitwatch byl založen r. 2007. Založili ho aktivisté, kteří se stavějí proti tomu, co označují za nepřijatelnou policejní praxi natáčení politických aktivistů policejními kamerami. Policie považuje server Fitwatch za kontroverzní, protože policisté zjistili, že jejich vlastní jména, čísla policejních odznaků a fotografie jednotlivých policistů byly zveřejněny na internetu.

Policejní pokus cenzurovat internet se nyní v Británii dostal do mainstreamových médií. Deník Guardian, jak o tom svědčí tento článek, vypracovaný na základě jeho zdrojů, zveřejnil podstatné citace ze serveru Fitwatch, včetně instrukcí pro demonstrující studenty, které chtěli policisté potlačit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.11. 2010