Nejen o financích na léčbu rakoviny

16. 11. 2010 / Petr Wagner

Snad jenom malé dovysvětlení k tiskové zprávě onkologů. Biologická léčba stojí na blokování klíčových procesů buněčného dělení nebo nádorové logistiky - třeba zablokování faktoru, který umožní nádoru růst novotvorbou cévního zásobení. Podobně, jako se tanky wermachtu pod Moskvou zastavily pro nedostatek benzínu.

Tato léčba skutečně stojí na konkrétních poznatcích o buněčném cyklu a v podstatě na poznatcích, které se začaly objevovat začátkem sedmdesátých let. Teď máme léky... Drahé, ale máme.

Týká se ovšem i dalších onemocnění - revmatické artritidy invalidizující velmi mladé, Crohnovy choroby zabíjející velmi mladé atd. atd.

Tam nejde o prodloužení života o měsíce, jak uvádí pan Cvek. Tam jde o trvalou kontrolu procesu. Retestování molekul na jiné účinky jistě není nic proti ničemu, ale neřeší to situaci pacientů, kterým bude odmítnuta momentálně, prokázaně nejúčinnější léčba zítra nebo pozítří.

V pondělí jsem v ČT 24 v 17.30 poslouchal pana poslance Šnajdra a snad poprvé jsem s ním a jeho závěry musel souhlasit. Na kvalitní léčbu pro všechny není a nebude. Stát nemá na zvýšení pojistného za státní pojištěnce, zastropoval odvody nejbohatším a peníze chybí.

Chce je vzít na doplatcích či připojištění. Je to poprvé co jsem od vrcholového politika slyšel i kousek pravdy. Zdroje nejsou! Část jich podřízly pravicové vlády v posledních 4 letech, část snad krize.

A teď bych prosil od pánů politiků buď rychlé řešení nebo návod na "Karlovarskou losovačku" - totiž který pacient se léčit bude a který ne! Jiná možnost není.

Nicméně při pomyšlení, že požár budou hasit lidé, kteří ho založili, propadám, spolu s Atreiem, smutku....

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.11. 2010