Jak je to skutečně s lékaři

16. 11. 2010

reakce na článek Petra Jánského Neděkujte, zaplaťte

Bohužel je velmi emotivní a zavádějící. Lékařské vzdělávání se skládá nejméně ze dvou částí. Vysoká škola na 6 let (a věřte mi není jednoduchá), po které sice dostanete titul, ale NESMÍTE vykonávat samostatnou práci - vždy pouze pod dohledem - jakožto sekundární tedy neatestovaný lékař. Pak je druhá část vzdělávání - předatestační příprava, která trvá minimálně dalších 3-5 let (bohužel podmínky se měsíc co měsíc mění, takže zanedlouho to může být opět odlišně). Tato příprava k atestaci je placená lékařem, píše Martin Pegner z Peggy Intelligence Agency

Dle výše úhrady za "školení" platíte buď hotově, nebo "pouze svým časem" (kdy zdarma pracujete/školíte se na vybraném oddělení), nebo závazkem - stát či zdrav. zařízení vám dá dotaci, za to že pro něj budete pracovat další určenou dobu (5-10 let). Obdobně jako jste Vy jmenoval u výučních listů. Bohužel dotace Vás velmi omezují a proto nesmíte v té době např. otěhotnět (diskriminace?) nebo stážovat v zahraničí (proč bychom měli čerpat zkušenosti ze zahraničí, když Češi ví vše nejlépe?), jinak o dotaci přijdete a vracíte několiknásobek obdržené částky.

Buďte si tedy jist, že lékaři PLATÍ své vzdělávání a to velmi draze (např. týden ve specializované ordinaci Vás vyjde na 3000 Kč, které zaplatíte). Měsíčně tedy za stáže můžete utratit až 15 tisíc, které si musíte půjčit nebo vydělat jinak - mimo pracovní dobu těchto školení/práce. Například obsluhou v nočním baru, jak jsem se dočetl v nejmenovaném bulvárním časopise - kolik vysokoškolaček si přivydělává na studia pochybnými brigádami. A to nehovořím o celoživotním vzdělávání lékaře, které je nepoměrně nákladnější než pravidelné školení BOZP a ŘP u vyučených dělníků.

Proto si spočítejte, že studujete 6+5 let (11 let minimálně, ne vždy stihnete ideálně zkombinovat předatestační přípravu a ženy také chtějí otěhotnět a mít děti dříve, než jim bude čtyřicet) a teprve pak začnete vydělávat. A to pokud nemáte vlastní praxi (jejíž cena je obvykle několik miliónů, nedědíte-li po rodičích) jsou běžné příjmy nemocničních lékařů okolo 25-35 tisíc měsíčně. Z doby studií po studiích vám tedy už dnes zůstane "na hrbu" pěkně tučný závazek. A to nehovořím o bydlení a investicích do dětí.

Pro srovnání informativní příjmy od blízkých osob ze svého okolí - myslím, že jde spíše o veřejné tajemství: hodinová mzda lékaře v nejmenované pražské nemocnici - 65 Kč/h.

Měsíční rozpočet lékaře 2 roky po škole: příjmy z nočních služeb, odpoledních ordinací a zpracování administrativy po nocích 12.000 Kč čistého, výdaje na stáže a úhrady vzdělávání: 8.000 Kč. Rozdíl 4.000 Kč.

Připadá Vám plat lékaře zničeného noční prací, unaveného, ohrožujícího svou únavou pacienty ve výši 4.000 korun měsíčně odpovídající?

Až tedy budete znovu posílat lékaře "za lepším na západ", nedivte se že opravdu odejdou! Možná už nebude nemocnice v každém okresním městě, možná svého praktika najdete nikoliv "za humny" ale pěkně daleko, možná se opět prodlouží dojezdová doba záchranek.

Možná však někdo z Vašich blízkých doplatí na lidskou chybu přepracovaného doktora. Vy jej žalobou možná dostanete za mříže a jistě oprávněně, avšak odradíte tak dalších deset vysokoškoláků od služby českému národu. Kruh se uzavírá a vy si můžete na BL stěžovat nejen na odchody lékařů za lepším, ale i na nedostupnost zdravotní péče.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.11. 2010