Jak Britové používají sociálních sítí proti orwellovskému státu

13. 11. 2010

Tisíce občanů zveřejnilo na Twitteru vtip, za který byl účetní Paul Chambers odsouzen k vysoké pokutě.

Britský soud v pátek odmítl odvolání Paula Chamberse, sedmadvacetiletého účetního odborníka, který byl odsouzen k pokutě 1000 liber (cca 30 000 Kč) za to, že na Twitteru zveřejnil vtip.

Měl totiž obavu, že zmešká svůj let do Belfastu. Na Twitter letos v lednu napsal: "Sakra! Letiště Robina Hooda (v Nottinghamu) je uzavřeno. Máte týden a něco na to, abyste ho uvedli v provoz, jinak ho vyhodím do povětří!"

Za to byl Chambers, kontroverzně, odsouzen k pokutě 1000 liber podle zákona z třicátých let dvacátého století, který původně vznikl na ochranu telefonistek před obtěžováním telefonními hovory z řad veřejnosti. Nebyl souzen podle současných protiteroristických zákonů, protože ty vyžadují, aby bylo odsuzované osobě prokázáno, že měla skutečně v úmyslu teroristický čin spáchat.

Právníci specializující se na ochranu lidských práv kritizovali, že byl Chambers odsouzen, stejně jako tisíce uživatelů Twitteru, kteří na potvrzení jeho rozsudku od včerejška reagovali zuřivě. Pod odkazem #IAmSpartacus - je to odkaz na film Spartakus, kde projevují gladiátoři solidaritu se Spartakem tím, že se s ním manifestačně identifikují, zveřejnily na twitteru tisíce lidí tutéž větu, za niž byl Chambers odsouzen. K protestům se připojily i známé britské televizní celebrity.

Spisovatelka India Knightová k věci připojila případ konzervativního radního Garetha Cromptona, který byl v pátek v Británii zatčen (!) proto, že na základě nesouhlasu s komentářem novinářky deníku Independent zveřejnil na Twitteru větu "Mohl byste prosím někdo Yasmin Alibhai-Brownovou (tj. zmíněnou novinářku) ukamenovat?"

Knightová zveřejnila na Twitteru toto: "Myslím, že by se mělo ukamenovat i letiště Robina Hooda."

Soudkyně, Jacqueline Davisová, která odmítla Chambersovo odvolání, charakterizovala jeho výrok zveřejněný na Twitteru jako "zjevně výhrůžný. Nemohlo to být jasnější. Každý normální člověk by to tak interpretoval a byl znepokojen."

Davisová Chambersovi také nařídila, aby zaplatil kromě pokuty i náklady řízení ve výši dalších 2000 liber. Známý britský televizní komik a spisovatel Stephen Fry Chambersovi nabídl, že za něho pokutu zaplatí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.11. 2010