Stane se Julian Assange Osobností roku časopisu Time?

12. 11. 2010 / Fabiano Golgo

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange se zřejmě stane Osobností roku časopisu Time. Američané budou zuřit, bude-li zvolen. Tento známý publicistický týdeník volí Muže roku už od roku 1927. Prvním byl Charles Lindbergh. V roce 1936 už zvolil časopis první Ženu roku, vévodkyni z Windsoru, Wallis Simpsonovou, za její klíčovou roli při abdikaci anglického krále Edwarda VIII. Hitler se stal "osobností roku" r. 1938, Stalin r. 1939.

Není to volba založená na tom, kdo je nejlepší, ale kdo v daném roce má ve světě největší vliv. V roce 1956 se "osobností roku" stal "maďarský bojovník za svobodu". Pražské jaro 1968 se však neumístilo, zvítězili astronauté z programu Apollo 8.

Letos protestují někteří komentátoři Republikánské strany, jako například dcera poraženého prezidentského kandidáta Johna McCaina Megan, která zosobňuje ve své straně hlas mladé pravice, proti možnosti, že by mohl být "osobností roku" zvolen "zrádce" zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange, což naznačuje současný stav hlasování. Megan veřejně apelovala na občany, aby na stránkách časopisu hlasovali pro jiné kandidáty, protože podle ní je Assange "neamerický" a je to "švédský podvodník" (ve skutečnostei je Assange Australan)...

Kdo by chtěl hlasovat pro Assange či kohokoliv jiného jako muže roku, hlasování je ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.11. 2010