David Cameron: Svou politiku nezměníme a univerzitní školné ztrojnásobíme

11. 11. 2010

Britský premiér David Cameron, který je nyní v jihokorejském Seoulu, kam přicestoval na schůzku skupiny G20, se veřejně zapřísáhl, že nijak nezmění rozhodnutí své vlády ztrojnásobit univerzitní školné v Anglii a odsoudil studenty, kteří se ve středu pokusili zdemolovat ústředí Konzervativní strany v Londýně. Zdůraznil, že násilní demonstranti budou tvrdě potrestáni "plnou silou zákona".

Cameron řekl tisku: "Svou politiku nezměníme. Podívejte se, i kdybychom chtěli, k myšlence, že univerzitní vzdělání má být zadarmo, bychom se neměli vracet."

Cameron také kritizoval londýnskou policii. Poukázal na to, že v Londýně ve středu bylo 30 000 policistů, ale ústředí Konzervativní strany hájila "před ničiteli jen malá skupinka nesmírně odvážných policistů".

Britský premiér tvrdil, že má mandát na prosazení změn v anglickém vysokém školství: "Myslím, že veřejnost vyjádřila při volbách svou vůli, abychom snížili státní deficit. Veřejnost si zvolila nový přístup a my se toho musíme přidržovat."

Hariet Harman za Labouristickou stranu však ve středu poukázala v Dolní sněmovně na to, že monetizace anglického vysokého školství nemá nic společného s vládním plánem na snížení státního deficitu. První školné za vysoké školy od studentů připlynou do státního systému až v roce 2014, poté, co nynější úsporný program britské vlády bude už skončen.

Cameron v rozhovorech pro média ze Seoulu také popřel, že by nové násilí v britských ulicích znamenalo návrat k násilným demonstracím, jaké Británie zažívala v osmdesátých letech za vlády Margaret Thatcherové. "K protestům - pokojným a někdy i násilným - dochází za všech vlád, takže já to tak nevidím."

"Podívejte se, lidé, kteří útočí na policisty a rozbíjejí okna anebo majetek, ti porušují zákon, a ano, doufám, že budou trestně stíháni. Musejí být. Porušování zákona není přijatelné a doufám, že proti nim bude použita plná síla práva."

Cameronova Konzervativní strana však vládne v Británii v koalici s původně levostředovými Liberálními demokraty. Liberálnědemokratičtí poslanci se před všeobecnými volbami letos v květnu všichni individuálně zavázali, že se univerzitní školné zvyšovat nebude, a šéf Liberálnědemokratické strany Nick Clegg přislíbil, že univerzitní školné zruší. Je otázka, kolik poslanců Liberálnědemokratické strany se při hlasování o ztrojnásobnění univerzitního školného v Dolní sněmovně letos před Vánoci proti vládnímu plánu vzbouří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010