Kosinová řídí dvě ministerstva

11. 11. 2010 / Petr Jánský

Bývalá mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a partnerka ministra kultury Bessera (TOP09) Blanka Kosinová je zaměstnána na ministerstvu dopravy. Vede odbor kosmických technologií a družicových systémů. Její nadřízenou byla do úterý náměstkyně Dita Schautová.

Kosinová i Schautová pracovaly na dopravě už za Aleše Řebíčka. Po volbách a nástupu ministra Víta Bárty (VV) jako znalá situace Kosinová přes Bessera doporučila, aby si Bárta Schautovou jako náměstkyni ponechal. I stalo se.

Netrvalo dlouho a dámy se nepohodly. Stejnou cestou, tedy přes Bessera Kosinová na Bártovi vymohla odvolání Schautové.

Z této aféry jsem mírně nervozní. V této zemi existuje ministr, který přes svou partnerku ovládá druhé ministerstvo. Dokážu si představit situaci, kdy ministr bude mít 12 přítelkyň a přes ně ovládá 12 ministerstev. Vývoj jde dopředu, to už není jako za starých časů, kdy lékařka ze Sokolova řídila jen ministerstvo zdravotnictví.

Ještě více mě znepokojuje fakt, že Bárta poslouchá jak cvičený psíček, co mu Besser našeptá. Bárta rozhoduje o mnohamilionových zakázkách. Když je tak snadné ho zmanipulovat v personálních otázkách, nebude problém ho ovlivnit při rozdělování státních peněz.

Na Bártu si vsadil komentátor Martin Zvěřina, že bude příštím předsedou VV. Protože u VV funguje (zatím) demokracie a přímá volba, troufám si tvrdit, že je to vyloučené. Vít Bárta řízený zezadu nemá šanci.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010