Nejvyšší soud ČR: Nazvat Stanislava Bernarda pivním lobbistou a politickým turistou je oprávněné

11. 11. 2010 / Jan Čulík

V roce 2006 kritizovaly Britské listy v článku Milana Berky "Transparency International: Pod povrchem špína" pivovarníka Stanislava Bernarda za jeho lobbistickou činnost ve sněmovně, jeho angažmá pro několik politických stran, moralizování v "protikorupční organizaci" Transparency International poté, co se veřejně přiznal sám od sebe k dávání "benefitů", které sám označil za úplatek (24.1.2005, Profit str. 18, Blanka Růžičková) , a v neposlední řadě k propagaci konzumace alkoholu jeho firmou.

Bernard Britské listy za tento článek žaloval a proces u pražského Městského soudu prohrál. Odvolal se k Vrchnímu soudu, ale i jeho odvolání Vrchní soud odmítl.

Další odvolání proti rozhodnutí Vrchního soudu není možné, Bernard si však nedal pokoj a poslal ještě dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Jak informuje server aktuálně.cz, i Nejvyšší soud ČR Bernardovo dovolání odmítl.

Právem poukázal na to, že označení Stanislava Bernarda za "pivního lobbistu" a "politického turistu" v Britských listech bylo oprávněné. Zdůraznil, jako už i předchozí soudy, že veřejně činná osoba musí počítat s kritikou.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010