Britští studenti se bouří - a to z dobrých důvodů

11. 11. 2010

Tento redakční komentář vyšel v neděli 7. listopadu v týdeníku Sunday Times.

Britští studenti se bouří - a to z dobrých důvodů. Univerzitní vzdělání je stojí stále více zatímco jeho úroveň klesá. Minulý týden jsme informovali o vzbouření na univerzitě v Bristolu, která se normálně považuje za jednu z lepších britských vysokých škol, ale kde vám studenti vysvětlí, že to tak už vůbec není.

Studenti v Bristolu si stěžovali, že ve třídě jich je na přednášku 380, přestože univerzitní brožura slibovala, že největší počet studentů na přednáškách bude 100. Semináře v malých skupinách, úhelný kámen dobrého univerzitního vzdělání, už byly skoro všechny zrušeny, anebo nahrazeny učebními skupinami až 30 osob. Studenti byli zděšeni, když zjistili, že jejich seminární práce mají opravovat už ne učitelé, ale jejich kolegové studenti.

Univerzity, které se vychloubají svým mezinárodním statutem ve výzkumu a lákají studenty na tomto základě často velmi špatně učí. Mnoho vědeckých celebrit vůbec studenty nevyučuje. A právě tyto univerzity prosazovaly zvýšení univerzitního školného co nejaktivněji.

Stav výuky na některých našich univerzitách je šokující. Mnoho studentů nemá skoro žádný přímý kontakt se svými učiteli či profesory. Většinu výuky dělají za minimální peníze postgraduální studenti. Počet vyučovaných hodin, a často i délka zkoušek, se neustále zkracuje.

Británie si samolibě myslí, že zatímco mnoho základních a středních škol je špatných, v oblasti terciárního vzdělávání nabízí světový standard. To už ale často není pravda.

Výzkumná práce je samozřejmě důležitá, ale nesmí se provádět na úkor kvalitního vyučování.

Vzrůst počtu studentů na britských univerzitách v některých případech překročil vzrůst počtu učitelů. A univerzitní studenti, kteří dobře vědí, že za své vzdělání budou nyní platit po velkou část svého dalšího života, už nejsou ochotni přijímat prostřednost.

Mají plné právo si stěžovat. Většina studentů, kteří se intenzivně učili, aby se dostali na vysokou školu, se chce učit, ne strávit tři roky nicneděláním. Pokud budou studenti trpět špatnou výukou, odnese to nakonec celá země.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010