BRITÁNIE:

Labouristický poslanec vyloučen z parlamentu za to, že v předvolební kampani lhal

6. 11. 2010

Britský soud rozhodl, že bývalý labouristický ministr odpovědný za omezování přistěhovalectví Phil Woolas bude vyloučen z parlamentu, protože lhal před volbami ohledně svého liberálnědemokratického soupeře. Ve volebním okrsku, který Woolas zastupoval, se budou konat nové - doplňovací - volby.

Liberálnědemokratický kandidát Elwin Watkins si stěžoval, že v předvolební kampani Woolas vědomě lhal voličům, že se Watkins "uchází" o podporu islámských extremistů. Mimořádný soud pro porušování volebních předpisů vydal rozhodnutí, že Watkinsova stížnost je oprávněná, poté, co mu byly předloženy důvěrné emaily rozesílané mezi členy Woolasova volebního týmu. V nich se pravilo, že "jestliže se nám nepodaří bělochy naštvat na muslimy, Woolas prohraje."

V prvním takovém rozhodnutí za posledních 99 let (Woolas se chce odvolat) ztrácí poslanec automaticky své křeslo v parlamentě a je mu na dobu tří let zakázáno, aby kandidoval znovu.

Woolas byl také suspendován z parlamentní Labouristické strany. Náměstkyně šéfa Labouristické strany Harriet Harmanová uvedla, že "součástí labouristické politiky není snažit se zvítězit ve volbách šířením lží".

Případ byl předložen k soudu podle pargrafu 106 britského volebního zákona z r. 1983, podle něhož je trestným činem zveřejňovat "falešné výroky ve vztahu k kandidátově charakteru či chování" ve snaze zabránit mu, aby byl zvolen, "pokud autor výroky nemůže prokázat, že měl rozumné důkazy pro to, aby považoval to, co říká, za pravdu".

Soud rozhodl, že Woolasovo tvrzení na volebních letácích, že se Watkins "uchází" o muslimské extremisty a odmítá odsoudit rasové útoky, bylo záměrně lživé. Woolas musí také uhradit veškeré soudní náklady.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.11. 2010