Iráčtí vězni byli týráni v britském vězení u Basry

6. 11. 2010

Vězni byli podrobováni hladovění, spánkové deprivaci a bylo jim vyhrožováno popravou, svědčily oběti u britského Nejvyššího soudu.

Důkazy o údajném systematickém a brutálním týrání iráckých vězňů v tajném britském vyšetřovacím středisku nedaleko Basry předložilo v pátek u britského Nejvyššího soudu více než 200 tamějších bývalých vězňů.

Soudu byly předloženy důkazy, že vězni byli podrobováni hladovění, byl jim odpírán spánek, byli podrobováni smyslové deprivaci a bylo jim vyhrožováno popravou. Byli také biti, nuceni klečet ve stresových pozicích až po dobu 30 hodin, a někteří byli mučeni elektrickými šoky. Někteří vězni tvrdí, že byli podrobováni sexuálnímu ponižování a jiní svědčí o tom, že byli po dlouhé dny drženi v celách menších než jeden čtvereční metr.

Tyto důkazy vycházejí najevo několik týdnů poté, co činitelé britského ministerstva obrany přiznali, že jsou z vraždění a zabíjení iráckých civilistů podezříváni britští vojáci a letci. Známý je silně medializovaný případ Bahy Mousy, hotelového recepčního, jehož britští vojáci umučili v září 2003. Jeden další muž byl ukopán k smrti na palubě vrtulníku britského letectva a další dva zemřeli ve vyšetřovacím středisku.

Deník Guardian minulý měsíc informoval, že ještě několik let po smrti Bahy Mousy dál britská armáda poskytovala vyšetřovatelům výcvik v technikách vyhrožování, smyslové deprivace a nucené nahoty. Všechny tyto praktiky porušují Ženevské úmluvy. Vyšetřovatelům školitelé doporučovali, aby u vyslýchaných lidí vyvolávali pocity ponížení, dezorientace, vyčerpání, úzkosti a strachu.

Mezi snad nejvíce šokující důkazy, předložené Nejvyššímu soudu v Londýně, jsou dvě videa, na nichž je Brity vyšetřována osoba, podezřelá z příslušnosti k povstaleckým jednotkám. Muž je nucen stát v pozoru, zatímco dva vojáci na něho křičí nadávky a vyhrožují mu popravou. Ignorují jeho stížnosti, že mu věznitelé brání ve spánku a že dva dny nedostal nic k jídlu ani k pití.

Na konci každého výslechu oběti vyšetřovatelé nasazují začerněné brýle, na uši mu dávají klapky na uši, vězeň musí sepnout ruce a strážce ho chytne za palce na rukou a odvádí ho za ně. Na konci jednoho výslechu říká vyšetřovatel: "Tu svini zbijte", nebo možná "zabijte". Právník zastupující žalobce tvrdí, že byl vyšetřovanec poté vážně zmlácen a že první rány bití a úpění vyšetřovaného je zdálky slyšet na konci videa.

Phil Shiner, právník zastupující vězněné oběti, konstatoval: "Je nesmysl tvrdit, jak uvádí britské ministerstvo obrany, že šlo jen o pár netypických příkladů. Tak tomu vůbec nebylo. Toto jsou velmi vážná obvinění, která dokazují znepokojující systémové mučení. Lidé na nejvyšších místech věděli, co se děje, a nezačalo k tomu docházet teprve poté, co jsme provedli invazi do Iráku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.11. 2010