Vítězní Republikáni požadují škrty a zrušení reformy zdravotní péče

5. 11. 2010

Republikánská strana, která v právě skončených volbách ovládla Sněmovnu reprezentantů, prohlašuje, že hodlá na federálních výdajích ušetřit 100 miliard dolarů a vynutit si nové hlasování, v němž by zamítla Obamovu reformu zdravotnictví.

Prezident prohlásil, že jeho administrativa je připravena spolupracovat napříč stranickými liniemi a "zaměřit se na ekonomiku a pracovní místa", stejně tak jako na úspory ve vládních výdajích.

V čele Sněmovny reprezentantů stanul Republikán John Boehner z Ohia, který řekl médiím, že jeho osobním cílem je seškrtat výdaje a vytvořit pracovní místa. Jiní Republikáni jsou však podstatně radikálnější a nadále osobně útočí na prezidenta.

Obama odmítl možnost, že by přijal zrušení reformy zdravotní péče.

Prezident vyzval celý Kongres, aby zabránil expiraci daňových úlev k 1. lednu, ratifikoval "Pražskou smlouvu" s Ruskem, prodloužil výplatu dávek v nezaměstnanosti. Kongres také musí schválit rozpočtovou legislativu, která je velkým předmětem mezistranických sporů; je však současně nutná, pokud má vláda pokračovat v činnosti. Republikáni oznámili úmysl seškrtat výdaje na příští rok o 100 miliard dolarů. (Letošní plánované vládní výdaje činí 6 413 miliard dolarů, na příští rok se plánuje 6 713 miliard; neboli Republikány plánované úspory dosahují necelého 1,5% navržených výdajů, přičemž by tyto výdaje i tak vzrostly o dvojnásobek ušetřené částky - Pozn. red.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.11. 2010