Gorbačov: NATO v Afghánistánu nikdy nezvítězí

27. 10. 2010

Američané vždycky tvrdili, že podporují [vznik umírněné demokracie v Afghánistánu], ale zároveň poskytovali výcvik extremistům - přesně těm, kteří dnes terorizují Afghánistán a stále větší část Pákistánu," zdůraznil Gorbačov. Proto, vysvětlil, bude obtížnější pro USA se z Afghánistánu vyvázat.

Michail Gorbačov, bývalý vedoucí představitel Sovětského svazu,varoval v rozhovoru pro BBC, že vítězství v Afghánistánu je nemožné. Podle Gorbačova nemají Spojené státy jinou možnost, než stáhnout své jednotky, pokud se chtějí vyhnout novému Vietnamu.

Jako šéf sovětského státu Gorbačov stáhl před více než dvaceti lety svá vojska z Afghánistánu po deset let trvající válce.

Gorbačov pochválil prezidenta Baracka Obamu, že se rozhodl začít příští rok z Afghánistánu stahovat svá vojska, ale dodal, že pro Spojené státy bude nesmírně obtížné se vyvázat ze situace v Afghánistánu.

Gorbačov uvedl, že než se Sovětský svaz stáhl z Afghánistánu, uzavřel dohodu s Íránem, s Indií, s Pákistánem a se Spojenými státy: "Doufali jsme, že Amerika dodrží dohodu, kterou jsme s ní uzavřeli, že se má Afghánistát stát neutrální demokratickou zemí, která bude mít dobré styky se svými sousedy i s USA a se Sovětským svazem.

Američané vždycky tvrdili, že toto podporují, ale zároveň poskytovali výcvik extremistům - přesně těm, kteří dnes terorizují Afghánistán a stále větší část Pákistánu," zdůraznil Gorbačov. Proto, vysvětlil, bude obtížnější pro USA se z Afghánistánu vyvázat.

"Ale jaká je alternativa? Další Vietnam? Poslat do Afgánistánu dalšího půl miliony vojáků? To nebude fungovat."

NATO může doufat jen v to, že by se mu mohlo podařit pomoci postavit Afghánistán na nohy a pomoci mu zemi znovu vybudovat po válce.

Gorbačov také v rozhovoru vyjádřil obavy z politického vývoje v Rusku.

"Jsem velmi znepokojen, jsme teprve na půl cestě od totalitního režimu k demokracii a svobodě. A boj pokračuje. Stále je v naší společnosti mnoho lidí, kteří se demokracie bojí a dali by přednost totalitnímu režimu."

Vláda Vladimíra Putina se podle Gorbačova snaží "udělat všechno, aby se oddálila demokracii, jen aby zůstala u moci".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.10. 2010