Americká Tea Party: hnutí, které uměle vytvořili svými penězi dva miliardáři

26. 10. 2010

Americké hnutí Tea Party je pozoruhodné dvěma věcmi. Je to jeden z největších projevů falešného vědomí, k jakému kdy kde došlo, a je to největší "operace umělý trávník" v lidské historii, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Operace "umělý trávník" jsou falešná lidová hnutí. Jsou to takové "oranžové revoluce". Předstírají, že jsou to spontánní povstání znepokojených občanů zdola, ale ve skutečnosti byla založena a jsou financována zájmy superbohatých mocenských elit.

Hnutí Tea Party se většinou skládá z nadšených občanů, kteří to myslí dobře a kteří se domnívají, že bojují proti elitářské moci. Nejsou si vědomi toho, že jsou manipulováni a organizováni právě těmi mocenskými zájmy, proti nimž si myslí, že bojují. K dispozici jsou nyní přesvědčivé důkazy, že hnutí Tea Party vzniklo a je financováno penězi od miliardářů a z velkého byznysu.

Většina těchto peněz, stejně jako strategie hnutí a jeho zaměstnanci, pocházejí od dvou bratrů miliardářů.

Bratři Charles a David Kochovi vlastní 84 procent firmy Koch Industries, je to druhá největší soukromá společnost v USA. Vlastní ropné rafinerie, dodavatele uhlí, chemičky a provozy těžící dřevo a její roční obrat je přibližně 100 miliard dolarů. Každý z obou bratrů má bohatství ve výši 21 miliard dolarů. Firma musí platit desítky milionů dolarů ekologických pokut.

Nový film Takiho Oldhama (Astro) Turf Wars (Války o umělý trávník) líčí celý příběh. Oldhamovi se podařilo infiltrovat r. 2009 summit "Na obranu amerického snu", který uspořádala organizace s názvem Američané za prosperitu (AFP). Na summitu pronesl projev David Koch. Ve filmu v něm konstatuje: "Před pěti lety jsem s bratrem Charlesem poskytl peníze na založení organizace Američané za prosperitu. Z té vznikla obrovská organizace."

Organizátor pak ve filmu líčí, jak organizace AFP vytvořila opozici proti Obamovým reformám amerického zdravotnictví. "Používali jsme Twitteru a Facebooku, telefonovali jsme a emailovali jsme a lidi přišli!" Pak organizátoři z AFP ve filmu říkají Kochovi, jak uspořádali ve svých domovských státech desítky akcí tzv. Tea Parties. Koch pokyvuje a na pódiu působí dojmem generálního ředitele, který přijímá pozitivní zprávy od svých regionálních šéfů. Pak se účastníci summitu Američané za prosperitu zapojí do seminářů, kde se jim dostane instrukcí, jak organizovat další akce Tea Party.

Američané za prosperitu je jen jedna z několika organizací, kterou Kochové založili na podporu jejich politiky. Poskytli jim nejméně 5 milionů dolarů, ale většina záznamů o takovýchto penězích není veřejně přístupná a celkově dali Kochové zřejmě k dispozici daleko větší částky.

Hnutí vzniklo, když reportér Rick Santelli z CNBC požadoval na obchodní burze v Chicagu, aby se bankéři vzbouřili proti chudině. Chtěl, aby makléři naházeli obligace do jezera Michagan a zabránili tak Obamovi, aby "dotoval socky", totiž ty držitele hypoték, kteří přestali být schopni je splácet. V tentýž den začala organizace Američané za prosperitu pořádat četné akce v rámci hnutí Tea Party.

Oldhamův film ukazuje, jak AFP vytvářela politiku hnutí Tea Party. Bratři Kochové ho financovali, jak dokázal časopis New Yorker, který publikoval pozoruhodnou dokumentaci, která odhalila finanční vliv moci Kochových na americkou společnost.

AFP je jen jedna z několika organizací, které založili bratři Kochové. Založili také Cato Institute, první výzkumnou organizaci v USA, prosazující volnotržní ekonomiku. Založili Mercatus Centre na George Mason University, specializující se na ekonomii a prosazující extremně neoliberální myšlenky. 14 z 23 regulačních opatření, které George W. Bush navrhl ke zrušení, doporučilo ke zrušení Mercatus Centre.

Kochovi financují dalších více než 30 lobbistických organizací, například Heritage Foundation, Manhattan Institute, George C Marshall Institute, Reason Foundation a American Enterprise Institute. Ty všechny ustavičně prosazují omezování moci státu. Bratři Kochové si dávají velký pozor, aby jejich peníze pracovaly pro ně. David Koch to vysvětlil v rozhovoru: "Dáváme si velmi dobrý pozor, aby tyto instituce vydávaly peníze na takové věci, jaké prosazujeme my. Když udělají chybu a začnou dělat věci, s nimiž nesouhlasíme, odebereme jim financování."

Většina těchto organizací si říká "analytické instituty na podporu volného podnikání", avšak jejich trikem je - jak film Umělý trávník dokazuje - že spojují pojem mafiánského kapitalismu s pojmem svobodného podnikání a pojem svobodného podnikání s pojmem osobní svobody.

Bratři Kochové vytvořili filozofii, kterou prosazuje hnutí Tea Party. Jeho členové usilují o svobodu a nejsou si vědomi, že svoboda, kterou požadují, je svoboda pro korporace, aby je zadupaly do prachu. "Instituty", které Kochové financují, vypracovaly pravidla této hry a "hnutí" Američané za prosperitu (AFP) pořádá instrukční a motivační semináře pro ústřední tým aktivistů.

"Umělý trávník" se nyní začíná vyrábět i v dalších zemích. V Británii nyní ukázala organizace Spinwatch (Dohled nad manipulací), jak zdravotnické pojišťovny založily falešné "lidové hnutí", které začalo lobbovat za konzervativní reformy britského zdravotnictví.

Miliardáři a korporace začínají ovládat politický proces všude. Lidé, kteří chtějí, aby demokracie přežila, by se měli začít zamýšlet nad tím, jak se jim postavit. Nic už není skutečné. Nic není takové, jaké se to zdá být.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010