Materiály Wikileaks a nová orientace irácké vlády odhalují... selhání, jež je dávno známo

26. 10. 2010 / Karel Dolejší

V roce 2003 americký Sbor náčelníků štábů varoval prezidenta Bushe, že pokud zaútočí na Irák, budou muset americká vojska v této zemi zůstat mnoho let, než by vůbec bylo možno uvažovat o stabilizaci. Krátce po invazi se objevily prognózy beroucí v úvahu širší dynamiku v regionu a upozorňující, že zničením Iráku lze dosáhnout zejména dvou věcí: Toho, že ve většinově šíitském Iráku de facto povládne Írán, a také toho, že se sousední země zbavená protiváhy stane dominantní mocností v prostoru Perského zálivu. Jinak řečeno: Blesková invaze vyvolá nutnost trvalé přítomnosti amerických vojsk v celém regionu, kde z lokální rovnováhy sil nezbude nic.

O tom, jak je frustrovanými vojáky po léta cepovanými klást důraz na agresivitu, palebnou převahu a rychlé zničení protivníka vedena "high-tech" válka s povstalci ukrývajícími se mezi civilním obyvatelstvem, byly popsány doslova tuny papíru. Teď je všechno sbaleno dohromady "v mašličkách" i s obrázky, pro ty méně chápavé. Jen škoda, že americký prezident v roce 2003 nenaslouchal alespoň svým generálům, jestliže ho vůbec nezajímal názor světového veřejného mínění. Protože všechno to, co je zachyceno v materiálech Wikileaks, by se v tom případě vůbec nemuselo stát.

Jakmile Američané přestali platit sunnitským milicím, jejich oddíly přestaly bojovat proti al-Kájdě a byly zčásti zničeny šíity. Jakmile Američané přestali oficiálně zasahovat do dění v Iráku, vláda se oficiálně orientuje na Írán (což ale skrytě dělala již několik let předtím). Celé slavné protipovstalecké manévry pod velením generála Petraea byly jen dočasným odkladem nezbytně špatného konce, protože po zničení sunnity vedeného sekulárního státu v Iráku nemohly změnit výsledný politický poměr sil v zemi i v regionu.

K otřesné záležitosti, která dosud stála životy přinejmenším statisíců nevinných lidí, lze dodat snad jen jediné: Přání, aby teď nedejbože někdo v Pentagonu nepocítil potřebu celé neštěstí "doopravdy a pořádně napravit..."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010