Afghánský prezident: Dostávám z Íránu pytle peněz, to je normální

26. 10. 2010

Afghánský prezident Hamid Karzai přiznal, že jeho šéf štábu dostává každoročně "pytle peněz" obsahující statisíce euro od íránské vlády prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda.

Afghánský prezident sdělil na tiskové konferenci, že se tyto peníze používají na uhrazení výdajů jeho kanceláře a že je velmi rád, že mu Írán, hlavní regionální nepřítel USA v regionu, poskytuje velké finanční částky. Írán je podle něho nejvýznamnějším spojencem Afghánistánu.

"Není na to nic skrývaného," řekl Karzai. "Jsme Íránu za tuto finanční pomoc velmi vděčni. Spojené státy dělají totéž. Poskytují peníze v hotovosti některým našim úřadům."

Karzai uvedl, že Írán poskytuje Afghánistánu dvakrát ročně až 700 000 euro a že peníze dostává Umar Daudzai, vlivný šéf štábu, který je známý svými protizápadními názory.

V neděli napsal americký deník New York Times, že v závěru Karzaiovy oficiální cesty do Íránu dostal Daudzai od jednoho íránského činitele několik pytlů peněz v hotovosti, když čekal, než bude moci nastoupit do prezidentského letadla.

Karzaiovo otevřené přiznání, že afghánskou vládu financuje Írán, vysvětluje dlouhodobou záhadu ohledně toho, kdo financuje jeho úřad.

Írán už dlouho usiluje o vliv v Afghánistánu, zejména v oblastech hraničících s jeho územím. Karzai v minulosti pozval do Kábulu íránského prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda, který tam pronesl ostře protiamerický projev.

"Chtějí za to dobré vztahy," vysvětlil Karzai. "Afghánistán a Írán mají dobré sousedské vztahy."

Z Iráku přicházejí zprávy, že i tam sílí vliv íránské vlády, která bude zřejmě rozhodovat o budoucí irácké vládě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010