Jihočeši odepsali Mládka i Špidlu

26. 10. 2010 / Petr Jánský

Vítězství ČSSD v senátních volbách má řadu výjimek. Dvě největší jsou z Jižních Čech.

Ve volebním obvodě Tábor prohrál Jan Mládek. Rodák z Jindřichova Hradce, vzděláním ekonom, dlouhý výčet funkcí vč. ministra zemědělství. Největší ekonomický expert ČSSD prohrál nejtěsnějším rozdílem (730 hlasů) s členem ODS Pavlem Eybertem (rodák z Kolína, starosta Chýnova), který sedí v senátu od jeho počátku (1996) a půjde již do 4. období. Klasický dinosaurus.

Ve volebním obvodě Český Krumlov prohrál Vladimír Špidla. Rodák z Prahy a vzděláním historik, jeden z nejslušnějších polistopadových politiků, expremiér a náš jediný evropský exkomisař. Nejzkušenější politik ČSSD prohrál se členem ODS Tomášem Jirsou (rodák z Libčic n.Vltavou, starosta Hluboké), který je senátorem od r. 2004.

Protože Špidla prohrával už po 1. kole, před 2. kolem mu jel pomoci Jakub Patočka (Profesionální novinář se ale aktivisticky nezapojuje do žádných předvolebních akcí, ve prospěch žádné strany, pozn. red.). O situaci v pohraničních vesnicích a městech napsal: "ČSSD se pohledem z terénu jeví jako nepříliš obratný stroj, který slušně zvládá vést reklamní kampaň na ne zcela neoblíbené zboží, ale selhává v přímém působení mezi lidmi. Bez toho se ale žádné sociální hnutí, které kdy v minulosti dokázalo změnit charakter společnosti, neobešlo."

Co se děje na Hluboké, si můžete přečíst ZDE. Lidé dali hlas novodobým pánům z Jižních Čech, řekli ano, jak je označuje Ihned, "kmotrům" z ODS.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010