Napětí ve Východočínském moři:

Čína vysílá plavidla, uvalila prý embargo na vývoz vzácných zemin do Japonska

26. 10. 2010

Čína vysílá hlídková plavidla ke sporným ostrovům ve Východočínském moři, na něž si činí nárok také Japonsko. Údajně také uvalila embargo na vývoz vzácných zemin (potřebných k výrobě vyspělé elektroniky a hybridních vozidel) do Japonska. Tokio jedná o podobě možné reakce s Washinghtonem.

Spor, jehož součást představují i protijaponské protesty v několika čínských městech během víkendu, ukazuje, že vzájemné vztahy zůstávají vyhrocené.

Čína déle jak měsíc vysílala hlídky k ostrovům, jež nesou japonský název Senkaku a čínské jméno Tiao-jü. Nicméně Japonsko poprvé veřejně vzneslo stížnost na včerejší tiskové konferenci.

Nároky na sporné soustroví předkládají Čína, Japonsko a Tchajwan, nicméně území kontroluje Japonsko. Jeho pobřežní stráž hlídá dvanáctimílové pásmo, do nějž Tokio zakázalo vstup cizím plavidlům, a vytlačuje lodi, které se přiblíží na vzdálenost čtyřiadvaceti námořních mil.

Napětí se zvýšilo poté, co Japonci 8. září zadrželi kapitána čínské rybářské lodi, který podle nich nedaleko ostrovů narazil do dvou strážních člunů. Krize skončila propuštěním kapitána 24. září, nicméně územní spor týkající se práva na rybolov a potenciálních energetických zdrojů se tím pochopitelně nevyřešil.

Čína vyslala do oblasti hlídková plavidla 23. září a podle japonských médií 14. října svou přítomnost posílila. Tchajwanská a hongkongská média informují o záměru čínské strany vykonávat v oblasti pravidelné hlídky, což má být odůvodňováno zářijovým sporem. Čínské velvyslanectví v Japonsku obdrželo výhrůžný dopis, k němuž byl připojen projektil z pušky. V Číně o víkendu proběhly už podruhé protijaponské protesty, a to přinejmenším v šesti městech; účastníci vyzývali k bojkotu japonského zboží. První kolo týden předtím proběhlo současně s protičínskými demonstracemi v Tokiu.

Čína odmítá japonské tvrzení, že zavedla embargo na vývoz vzácných zemin, a reportáž CNN tuto zprávu nepotvrdila.

Podle japonského deníku Jomiuri Šimbun probíhají intenzívní konzultace mezi Tokiem a Washingtonem ohledně možné odpovědi na aktivity čínského námořnictva. Podle amerických představitelů se na ostrovy vztahuje americko-japonská bezpečnostní smlouva, protože správu na nich vykonává Japonsko. Pokud by tedy došlo k ozbrojenému střetu, USA jsou povinny Japonsku pomoci.

Peking počátkem roku Washingtonu sdělil, že také prakticky celou oblast Jihočínského moře považuje za oblast svého životního zájmu, což se jinak týká ještě Tchajwanu a Tibetu. Čína poté v oblasti zintenzívnila hlídkování s pomocí lodí a ponorek a také provoz rybářských lodí, což vyvolalo obavy z možného střetu s některou z jihoasijských zemí - například s Vietnamem, který si na část tohoto námořního území činí nárok.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010