Wikileaks: Děsivé podrobnosti

25. 10. 2010

Nejstrašlivější jsou podle Seana Raymenta, korespondenta pro obranu v konzervativním britském deníku Daily Telegraph, podrobnosti ve zveřejněných dokumentech americké armády. Jsou to informace o mučením znásilňování a fyzickém týrání, nad nimiž se zvedá žaludek. Páchali ho iráčtí policisté a vojáci přímo pod nosem amerických a britských vojáků. Ti zůstávali v nečinnosti.

Oněch 391 831 zpráv, které v mnoha případech napsali američtí vojáci relativně nízkých šarží, často zřejmě na konci dlouhého, horkého dne, kdy hlídkovali v Bagdádu, poskytují děsivý pohled na anarchii, která vznikla v Iráku poté, co se rozložil režim Saddáma Husajna.

Zprávy ukazují v hrůzných podrobnostech, jak se naděje, že by bylo možno bývalou diktaturu nahradit fungující demokracií, rychle proměnila v neuskutečnitelný sen. Irák se totiž stal orgií zabíjení, která postihla všechny části země.

V podrobnostech, nad nimiž se skutečně zvedá žaludek, informují americké armádní dokumenty, zveřejněné na Wikileaks, že velitelé koaličních západních jednotek záměrně nereagovali na mučení a vraždění, které v Iráku probíhalo v průmyslovém měřítku.

V jedné zprávě se píše, že jednoho Iráčana zatkla policie a policista ho střelil do nohy. Zpráva pokračuje: "Tento zadržený muž byl fyzicky týrán, byla mu zlámána žebra, na těle měl množství ran a pohmožděnin způsobených tím, že byl na zádech bičován velkou tyčí a hadicí."

Zpráva pak neuvěřitelně pokračuje, že "z těchto skutečností vyplývá, že existuje určité podezření z fyzického týrání" a rozhodnutí velitele pak je zaznamenáno jako: "Další vyšetřování se nepožaduje."

Rozhodnutí nevyšetřovat týrání, mučení a zabíjení v Iráku bylo přímým příkazem z Pentagonu. Američtí činitelé chtěli předat správu bezpečnosti v Iráku samotným Iráčanům.

Byla to katastrofální chyba, která pravděpodobně prodloužila povstání v Iráku, protože oběti mučení usilovaly o pomstu a zaměřily svůj hněv na americké a britské jednotky. Kolik dnes mrtvých koaličních vojáků by bylo stále ještě naživu, kdyby Západ zamezil vraždění, páchanému iráckými popravčími četami?

Americké vojenské dokumenty také dokazují, že se na povstání v Iráku silně podílel Írán - což z politických důvodů britská vláda neustále popírala.

Z dokumentů také vyplývá, jak lehce a často američtí vojáci stříleli na neozbrojené civilisty, kteří udělali chybu, že se přiblížili k americkým vojenským stanovištím příliš rychle. V jednom dokumentu se píše, že dva američtí vojáci vypálili dvě stě střel do automobilu, který odmítl zastavit. Usmrceni byli dva dospěli a postřeleny byly dvě děti, ve věku devíti a šesti let. Usmrcení dospělí byli rodiče těchto dětí.

Dokument neuvádí, zda byl případ dále vyšetřován, ale je nasnadě, že příbuzní zabitých museli zaujmout vůči Američanům nutně nepřátelské stanovisko.

Občanské války jsou vždycky krvavé a pro americké vojáky v Bagdádu, kteří bojovali proti nepříteli, nerozlišitelnému od civilistů, musel být každodenní život děsivý.

Ale strach nemůže být obranou ani výmluvou. K chybám ve válce dochází, jsou součástí konfliktu, ale musejí být vyšetřovány a ne z politického oportunismu ignorovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.10. 2010