V ČR je to se školstvím stejné jako v Británii

20. 10. 2010

Zvýšení počtu vysokoškoláků devalvuje jejich pozici na trhu práce, píše Michal Mašín. Mladí vědci rovněž v naprosté většině závisí na grantech. V ČR už je jen GAČR. Úspěšnost (pravděpodobnost) stejná jako v Británii. Možnost následné rekvalifikace po ztrátě pozice téměř nulová, neboť úřady práce nabízejí akorát tak svářečský kurz, řidičák na vysokozdvižný vozík a několikatýdenní kurz o tom, jak zapnout počítač a abych nezapomněl - samozřejmě účetnictví. Občas se může vyskytnout i něco jako správce sítě, ale to to musí mít daný úřad tzv. vysoutěžené. Navíc na to není žádný nárok, je to jen na úvaze úřadu.

O víkendu jsem seděl ve volební komisi, kde sedělo i pár studentek. Jedna z nich studuje DiS - aby mohla být zdravotní sestra a nikoli jen asistentka. DiS už je prý vysokoškolské vzdělání. Podle její informace bude její plat v nemocnici po ukončení studia 11 000 Kč (tedy s VŠ titulem).Plat uklízečky je prý 9000 Kč. To už v podstatě neumožňuje samostatný život, jedině v partnerském svazku.

A podle mě je příčinou všech těchto opatření a nízkých platů pouze absence tlaků z takzvaného východního bloku a ze Západu. Pokud na sebe vzájemné tlačily, našlo se dost prostředků na to, aby poddaní měli pocit, že si žijí slušně. Ted již není třeba takový pocit vytvářet, protože není kam utéct, a lze tedy lidí ždímat dosucha.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010