Paříž a Berlín chtějí usilovat o zlepšení vztahů s Moskvou

18. 10. 2010

Francie a Německo chtějí dosáhnout podstatného zlepšení styků s Ruskem během dvoudenního trilaterálního summitu, který začíná v pondělí. Na schůzce mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem se bude před nadcházejícími vrcholnými schůzkami skupiny G20, NATO a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě o bezpečnostních vztazích a o globální ekonomice.

Žádná konkrétní rozhodnutí se neočekávají. Sarkozy a Merkelová budou hostit Medveděva v elegantním francouzském letovisku Deauville. Činitelé v Paříži a v Berlíně konstatovali, že je to příležitost, jak zlepšit styky mezi EU a Moskvou. Na schůzce se bude volně hovořit, "abychom lépe pochopili očekáváníé a ambice všech partnerů".

Berlín si je vědom, že někteří členové EU a NATO se na schůzku dívají s podezřením. Uražená je Itálie, že nebyla pozvána, a vlády některých východoevropských zemí se obávají, že Francie a Německo zlepší styky s Ruskem na úkor jejich bezpečnostních obav.

V Moskvě řekl vysoký Medveděvův poradce, že má Rusko zájem o těsnější styky s NATO a o nový oficiální bezpečnostní rámec v Evropě. Na to však Berlín a Paříž nepohlížejí zrovna nadšeně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.10. 2010