Stalo se (v USA). Stane se i v ČR?

18. 10. 2010 / Štěpán Steiger

Stalo se v prvním říjnovém týdnu. Nejeden Američan v tom vidí přízrak toho, co by se mohlo dít ve větším měřítku, kdyby se k moci dostali "čajovníci" (teapartiers) a zprivatizovali, co se jen dá.

Dům Gene Cranickse shořel do základů - i s jeho psy a kočkou, zatímco přivolaní hasiči pouze přihlíželi, dokud z domu nezbyly jenom základy. Stalo se v městečku South Fulton ve státě Tennessee.

Cranick přiznává, že nezaplatil 75 dolarů ročního poplatku za ochranu proti ohni - hasiči v South Fultonu jsou totiž soukromou společností.

"Moje zířátka mohla být zachráněna, kdyby na ně hasiči stříkali," řekl reportérovi z televize MSNBC. "Ale oni to neudělali. Stříkali vodu na sousedův plot. Na mě ani nepromluvili. Hadice nechali na zemi, dokud se oheň nezačal šířit na sousední pole - soused totiž poplatek uhradil."

Oheň prý vypukl v nějakých barelech mimo dům a plameny se postupně šířily ke Cranicksovu domu. Gene Cranicks prosil hasiče, aby zasáhli. že jim zaplatí, ať si řeknou o jakékoli peníze. Ti však nijak nereagovali. Paulette, Cranicksova manželka, však hasičům jejich lhostejnou nečinnost nezazlívá. "Dělají jenom to, co se jim poručí. Oni za nic nemohou." A starosta South Fultonu David Crocker neprojevil žádnou lítost. "Hašení je nabízená služba. Buď ji koupíte, nebo ne."

A známý televizní komentátor ultrapravicové televize Fox Glenn Beck rozhodnutí požár nehasit, když příslušný poplatek nebyl včas uhrazen, ve svém pořadu hájil. "Kdyby ten oheň hasili, znamenalo by to hašení na úkor toho, kdo platil."

Třebaže se mi v tuto chvíli nezdá příliš pravděpodobné, že by čeští hasiči v takovém případě nezasáhli (myslím, že jsme citově "měkčí"), nemohu to vyloučit. Škrty dnes zahrnují i požárníky, a současná vláda je připravena privatizovat - pravda, postupně, ale přece - všecko, co se dá. Mohlo by přijít i na hasiče. A jak by se potom chovali - bůhví...

(Podle zpráv v People's World upravil a závěrečnou pochybou opatřil Štěpán Steiger)

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.10. 2010