"Zastavíme v Lockerbie"

17. 10. 2010 / Jan Čulík

Vracel jsem se v sobotu večer londýnským rychlíkem do Glasgow z Liverpoolu, kde jsem byl na filmové konferenci. Poslední stanice před Glasgowem je pro rychlíky Carlisle, na hranici Anglie a Skotska, do Glasgow to odtamtud je ještě 160 km a vlak poslední část cesty urazí asi za hodinu deset minut.

Když jsme vyjeli z Carlisle, zaujalo mě toto vlakové hlášení:

"V důsledku určitého zmatku nasedli v Carlisle do našeho vlaku cestující, kteří se domnívali, že stavíme v Lockerbie (městečko asi 20 km severně od Carlisle, známé leteckou havárií z r. 1988). Proto náš vlak dnes udělá v Lockerbie mimořádnou zastávku, aby tam tito cestující mohli vystoupit."

A vlak pak v Lockerbie skutečně na cca 30 vteřin zastavil.

Tak mi napadlo: kdyby v Čechách nastoupili cestující do ostravského pendolina s tím, že si mysleli, že vlak zastavuje v České Třebové (což nezastavuje) - zastavil by i on výjimečně pro ně?

Ostravské pendolino by zastavilo. Píše čtenář, který se podepsal jako "Rostislav": Na konci článku se autor ptá, zda-li by pendolino zastavilo cestujícím, kteří si spletli vlak. Ano zastavilo. Při jedné cest z Prahy jsem byl svědkem, kdy pendolino zastavilo jedné starší paní, která nevěděla, že tento vlak nestaví v její vesničce, nejednalo se tedy ani o skupinku, ale o jednotlivce.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010