Čínští horníci mrtví

16. 10. 2010

21 čínských horníků zahynulo a asi 20 zůstává v pasti hluboko v podzemi po výbuchu v jednom dole v Číně. Každoročně umírá v číně více než dva a půl tisíce horníků; bezpečnostní normy tam totiž neudržují krok s poptávkou po přírodních zdrojích.

Budou se po týdnu horečnaté pozornosti, kterou média věnovala záchraně chilských horníků, věnovat také tomuto incidentu? Vážně o tom pochybují, píše moderátor britských Channel Four News Krishnan Guru-Murthy.

Znamená to tedy, že se světová média věnovala chilským horníkům nepřiměřenou měrou? Anebo že jednají nesprávně, že se nezaměřují stejným způsobem na obdobný incident v Číně? Anebo že nás čínští horníci zajímají méně než horníci čínští?

Na to nejsou žádné lehké ani logické odpovědi. Je zjevné, že k této nehodě teprve právě došlo a nevíme, jak hluboko se čínští horníci nalézají, ani jak obtížné je bude bezpečně je zachránit. Senzace kolem chilských horníků vznikla teprve, když byli objeveni 17 dní poté, co byli považováni za mrtvé.

Je také daleko obtížnější posílat zpravodajství z Číny než z Chile. A od sdělovacích prostředků se nedá očekávat důslednost, obávám se, uzavírá reportér

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010